Вакарчук передав 350 тис. грн на відновлення музею Сковороди, зруйнованого російськими окупантами

Вакарчук став першим, хто переказав гроші на відновлення музею в межах спеціальної програми
Фото: Святослав Вакарчук / Facebook
Фронтмен українського гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук передав проєкту "Збережіть українську культуру" 350 тис. грн. Кошти скерують на відновлення Національного літературно-меморіального музею Сковороди, який зруйнували російські окупанти. Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вакарчук став першим, хто переказав гроші на відновлення музею в межах спеціальної програми. Загалом, за підрахунками міністерства, на відновлювальні роботи знадобиться приблизно 112 млн грн.

Контекст:

Сковорода – видатний український філософ, поет і педагог. Він народився 22 листопада 1722 року в Чорнухах нинішньої Полтавської області, помер 29 жовтня 1794 року.

Літературно-меморіальний музей Сковороди в селі Сковородинівка Харківської області відкрили 1972 року, а 2008-го йому надали статус національного. Могила філософа з висіченою на камені епітафією "Світ ловив мене, та не спіймав", яка стала крилатою фразою, розташована на території музейного комплексу.

У ніч на 7 травня 2022 року в музей влучив прямий ракетний удар, унаслідок пожежі маєток XVIII століття згорів, постраждала людина. У Мінкульті повідомили, що колекцію музею вдалося зберегти, її раніше перевезли до іншого місця.

Музей перед війною відреставрували – там готувалися до 300-річчя від дня народження філософа.

Міноборони РФ після удару заявило, що "вражено пункти управління в районі Сковородникового".