Мінкультури України створило спецфонд для збирання коштів на відновлення музею Сковороди

Музей потребує швидкого ремонту, оскільки час та погода погіршать руйнування, зазначили в Мінкульті
Фото: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА / Telegram
Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Харківською обласною військовою адміністрацією оголосили про відкриття фонду для збирання коштів на відновлення зруйнованого російськими військами Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. Повідомлення опубліковано на сайті міністерства.

Згідно з повідомленням пресслужби міністерства, до наповнення фонду планують залучити благодійників та міжнародних донорів.

"Наразі вже є попередні домовленості з низкою наших західних партнерів про те, що вони згодні давати кошти на відновлення музею. Наразі це єдиний варіант, аби відремонтувати його швидко, не затягуючи. Адже, як ми знаємо, час у даному випадку може лише погіршити зруйноване. У тому числі через погодні умови", – повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Зазначають, що збирання коштів буде публічним і його контролюватиме держава, щоб кожен міг відстежувати, куди витрачають гроші.

"Станом на сьогодні фахівцями вже проведено необхідні інспекційні дії та визначений перелік робіт, потрібних для відновлення музею", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Сковорода – видатний український філософ, поет і педагог. Народився 22 листопада 1722 року в Чорнухах нинішньої Полтавської області, помер 29 жовтня 1794 року.

Літературно-меморіальний музей Сковороди у селі Сковородинівка Харківської області відкрили 1972 року, а 2008-го він набув статусу національного. Могила філософа з висіченою на камені епітафією "Міръ ловилъ меня, но не поймалъ", яка стала крилатою фразою, розташована на території музейного комплексу.

У ніч на 7 травня 2022 року музей уразили прямим ракетним ударом, унаслідок пожежі маєток XVIII століття згорів, постраждала людина. У Мінкульті повідомили, що колекцію музею вдалося зберегти, її раніше перевезли до іншого місця.

Музей перед війною відреставрували – там готувалися до 300-річчя від дня народження філософа.

Міноборони РФ після удару заявило, що "вражено пункти управління у районі Сковородникового".