Міноборони РФ після знищення ракетою музею Сковороди заявило, що "уражено пункти управління поблизу Сковородникового"

Будівля музею зазнала прямого ракетного удару
Фото: Головне управління ДСНС України в Харківській області / Facebook
У міноборони Росії після знищення будівлі XVIII століття Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди заявили, що вразили "військовий об'єкт". Текст ранкового брифінгу спікера міністерства опубліковано вранці 7 травня в Telegram-каналі відомства.

"Оперативно-тактичною та армійською авіацією протягом ночі уражено 18 військових об'єктів України. Серед них: два пункти управління поблизу Сковородникового Харківської області", – ідеться в повідомленні.

Музей був розташований у селі Сковородинівка Харківської області. Населених пунктів під назвою "Сковородникове" у цьому регіоні та в Україні загалом немає. Приблизно за 40 км з іншого боку кордону є Сковороднєво село в Хомутівському районі Курської області.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко впевнений, що по музею Сковороди окупанти вдарили прицільно й навмисно.

"Знищення музею українського філософа Сковороди – це свідома ідеологічна акція! Сковородинівка знаходиться віддалено від інших селищ та об'єктів інфраструктури, тобто фактично навколо – тільки поля. В мене немає сумнівів, що били спеціально по Сковороді", – написав він у Telegram.

Ткаченко пообіцяв, що міністерство разом із міжнародними фахівцями зафіксує склад злочину та надішле відповідні листи до ЮНЕСКО.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Сковорода – видатний український філософ, поет і педагог. Народився 22 листопада 1722 року в Чорнухах нинішньої Полтавської області, помер 29 жовтня 1794 року.

Літературно-меморіальний музей Сковороди у селі Сковородинівка відкрили 1972 року, а 2008-го він набув статусу національного. Могила філософа з висіченою на камені епітафією віт ловив мене, та не спіймав", яка стала крилатою фразою, розташована на території музейного комплексу.

У ніч на 7 травня 2022 року музей зазнав прямого ракетного удару, там сталася пожежа, постраждала людина. У Мінкульті повідомили, що колекцію музею вдалося зберегти, її раніше перевезли в інше місце.

Музей перед війною відреставрували – там готувалися до 300-річчя від дня народження філософа.