Ці помідори мають бути на кожному святковому столі. Рецепт консервації без оцту

Томати потрібно укладати щільно
Фото: depositphotos.com

Український кулінар Євген Клопотенко поділився на своєму сайті рецептом класичних консервованих помідорів.

"Можна нескінченно експериментувати зі смаком маринованих помідорів – додавати спеції та приправи, закривати цілими чи розрізати навпіл. Але вважаю, що в шафі обов'язково мають бути баночки за класичним рецептом. Будьте впевнені, вони всім догодять, тому сміливо ставте цю закуску на кожен святковий стіл", – зазначив кулінар.

Інгредієнти на трилітрову банку:

  • 2 кг середніх томатів;
  • п'ять зубчиків часнику;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • три лаврові листки;
  • 1 л води;
  • 2 ст. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру;
  • ½ ч. л. лимонної кислоти.

Приготування

  1. Вимийте 2 кг томатів, обережно приберіть хвостики, щоб не порушити їхньої цілісності. Викладіть у каструлю й залийте холодною водою. Залишіть на годину.
  2. Стерилізуйте банку й металеву кришку на парі. У каструлю налийте воду, встановіть на неї сито на кшталт парової бані. Ставте на вогонь, коли вода закипить. На сито ставте банку на 10 хвилин. Потім так само зробіть із кришкою.
  3. У підготовлену банку додайте п'ять очищених зубчиків часнику, 10 горошин чорного перцю і три лаврові листки. Помідори укладайте щільно. Щоб вони добре утрамбовувалися, після кожного шару струшуйте банку.
  4. Зваріть маринад. У каструлю влийте 1 л води. Зачекайте, доки закипить, додайте 2 ст. л. солі та 3 ст. л. цукру. Варіть хвилину й розмішуйте до розчинення компонентів. Всипте ½ ч. л. лимонної кислоти та перемішайте до повного розчинення. Зніміть каструлю з вогню й залийте маринадом із помідорами. Якщо ви добре утрамбували овочі, потрібно буде трохи менше маринаду – приблизно 900 мл.
  5. Поставте банку з томатами стерилізуватися. На дно каструлі викладіть рушник, поставте банку, накрийте кришкою, налийте воду так, щоб доходила до половини. Стерилізуйте 15 хвилин після закипання рідини.
  6. Обережно дістаньте банку. Пам'ятайте, що вона гаряча, тому використовуйте рукавички для духовки або рушник. Закрийте кришкою й залиште остигати за кімнатної температури. Потім зберігайте до року у прохолодному місці.