Коли немає електрики. Які свічки обрати, щоб не нашкодити здоров'ю

Не варто перебувати надто близько до свічок, які горять
Фото: depositphotos.com
У містах України після атаки РФ по об'єктах енергосистеми країни застосовують віялові вимкнення світла. Традиційним способом альтернативного освітлення є свічки. Видання "ГОРДОН" розповідає, на що звернути увагу під час їх вибору.

В основі більшості сучасних свічок – парафін. Це кінцевий продукт переробки нафти. Під час горіння матеріал виділяє толуол і бензол. Ці речовини є токсичними для людини. Перебуваючи в кімнаті, яку не провітрювали, але запалювали свічки, можна відчути головний біль. А якщо концентрація шкідливих випарів дуже висока, це загрожує отруєнням канцерогенами, які містяться в продуктах горіння парафіну.

Фото: depositphotos.com

Перебування в такій атмосфері здатне викликати тахікардію, безсоння та ураження шлунково-кишкового тракту.

Якщо вам потрібно одночасно запалити кілька свічок, намагайтеся бути не надто близько до них. А з появою електроенергії варто обов'язково провітрити приміщення.

За можливості краще віддати перевагу свічкам із натурального воску – бджолиного чи соєвого. Якщо таких продуктів в асортименті немає, варто вибрати парафінові свічки не яскравих кольорів. Барвники також можуть містити у собі шкідливі речовини.

Фото: depositphotos.com

Краще обрати свічки без хімічних ароматизаторів. Віддушки можуть містити токсичні речовини: ацетон, толуол, бензилацетат, фенол, лимон.

Обов'язково необхідно дотримуватись правил безпеки. У жодному разі не можна залишати свічки без нагляду та запалювати їх біля предметів, які швидко спалахують: штор, обклеєних шпалерами стін, книг.