Українська вишиванка. Символіка кольору

Кольори вишивки мають глибокий сенс
Фото: depositphotos.com
Українські вишиванки – це не просто одяг, а оберіг, національне надбання, яке зосередило в собі сакральну символіку. Про значення різних кольорів у вишиванках розповіло видання "Спадок".

Білий колір символізує чистоту, світло. Вишивка білим по білому була символом натхненності. Вважали, що від цього кольору відбивається негатив, тому білі вишиванки носили як обереги. Такі вишиванки були поширені в Полтавській, Київській, Чернігівській областях, на Поділлі, у Поліссі, Покутті й південних регіонах. На Західній Україні білу вишивку використовували гуцули, бойки, лемки.

Вишивка білим по білому була у весільному одязі нареченої.

Чорний – символ абсолютної темряви, глибини божественної таємниці. Такі вишиванки вважали жалобними. Чорна вишиванка була знаком, що людина переживає горе і просить сторонніх не турбувати її. Рушники, вишиті чорним, використовували в похоронно-поминальних обрядах.

Вишивка чорними нитками поширена в усіх регіонах України. У поєднанні з іншими кольорами чорний – це символ землі, отже, багатства.

Фото: depositphotos.com

Червоний колір вишиванок і вишивки на полотні різного кольору є в усіх регіонах України. Особливо часто цей колір використовували в Полтавській і Чернігівській областях. Він є уособленням життя, вогню, тепла, чоловічої основи.

Синій зазвичай використовували у вишивці як контур. Це протилежність червоному. Синій колір – холодний, пасивний. Він уособлює воду й жіночу основу. Поєднання червоного та синього символізує боротьбу і єдність протилежностей. Синій – це прагнення до нескінченності, до чистих переживань, символ вічності.

Зелений символізує природу, рослинне царство між небом і землею. Він уособлює пробудження природи, вічне життя, молоді сили, зростання й розвиток. Зелений у вишиванках використовували в Україні повсюдно.

Фото: depositphotos.com

Жовтий часто траплявся в південній частині Київської області й у Середньому Подніпров'ї. Зазвичай жовтий додавали до червоно-чорної вишивки. Часто жовтий колір використовували в поліхромних вишивках західних областей України. Там добирали різні його відтінки, з переходом у помаранчевий, червоний, коричневий. Завдяки цьому вишивка ніби сяяла внутрішнім світлом, "горіла".

На Поділлі використовували жовтий колір з абрикосовим відтінком. Одяг із вишивкою цього тону надівала наречена на другий день весілля.

Жовтий колір уособлює сонце, радість, він легкий і зігріваючий. У народному шитті жовтий часто був кольором, який замінював золото.

Коричневий колір часто траплявся на Буковині й у поліхромній вишивці Закарпаття. Символізував він весняну орану землю.