Конгрес США розглянув питання про імпічмент Трампа. Трансляція з перекладом російською

У Конгресі вдруге спробують оголосити імпічмент Трампу
Фото: ЕРА
Палата представників Конгресу США 13 січня розглянула питання про імпічмент президенту США Дональду Трампу. Трансляцію з перекладом російською вів "Голос Америки". Фінальне голосування щодо резолюції, автори якої в межах процедури імпічменту звинувачують Трампа в підбурюванні до масових заворушень, відбулося приблизно о 23.00 за київським часом. Документ з однією статтею обвинувачення підтримало 232 конгресмени за 216 необхідних для ухвалення рішення.

8 січня Демократична партія США поширила проєкт резолюції про імпічмент Трампа. Автори документа звинувачують Трампа в підбурюванні до масових заворушень. Документ підтримало понад 200 конгресменів, його офіційно оприлюднили 11 січня.

6 січня на мітингу, який відбувся перед Білим домом, Трамп заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її. Трамп обіцяв піти за ними, але сам поїхав до Білого дому і спостерігав за штурмом по телевізору, стверджує CNN. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

ФБР оголосило учасників штурму в розшук, за інформацію про тих, хто встановив у будівлі Конгресу США вибухові пристрої, обіцяло винагороду. Кількох протестувальників уже заарештували.

7 січня Конгрес США затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він здобув 306 голосів вибірників, Трамп – 232. Інавгурація нового президента США мала відбутися 20 січня.

7 січня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі закликала віцепрезидента Майка Пенса усунути Трампа з посади на підставі 25-ї поправки до конституції США (ця поправка регламентує процедуру усунення президента в разі його недієздатності) і попередила, що, якщо цього не відбудеться, Конгрес може ініціювати імпічмент.

Пенс 12 січня відмовився усувати Трампа за допомогою 25-ї поправки.

Це вже друга спроба усунення Трампа від влади. Уперше процедуру імпічменту запустили у вересні 2019 року. Її причиною став скандал, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск глави Білого дому на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня.

У тій розмові Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента, свого суперника на президентських виборах Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

У підсумку нижня палата Конгресу – Палата представників – оголосила йому імпічмент, а верхня – Сенат – відхилила обидві статті обвинувачення.

Трамп став третім лідером в історії США, щодо якого було запущено процедуру імпічменту. До нього розгляд вели стосовно Ендрю Джонсона і Білла Клінтона.