Євросоюз за пів року імпортував металу із РФ на 1,4 млрд – GMK Center

Найбільше країни ЄС купують у Росії сталевих напівфабрикатів
Фото: depositphotos.com

Протягом січня – червня 2024 року Європейський союз імпортував із країни-агресора РФ 2,9 млн тонн металургійної сировини вартістю €1,4 млрд. Про це пише в аналітичній статті профільне видання GMK Center, посилаючись на дані Євростату.

Ідеться про закупівлі сталевих напівфабрикатів, заліза прямого відновлення, чавуну, феросплавів, брухту.

За інформацією видання, основний обсяг імпорту становлять напівфабрикати – країни ЄС придбали в Росії 1,71 млн тонн слябів і заготовок за перші шість місяців року (€886,98 млн). Найбільше російських слябів купили Бельгія, Італія, Данія та Чехія.

Друге місце в імпорті посідає чавун (515,22 тис. тонн), його переважно купують Італія і Латвія, повідомляє GMK Center.

Також видання пише про зростання постачань феросплавів російського виробництва на ринок Євросоюзу: за січень – червень ця цифра зросла на 74,3% як порівняти з аналогічним періодом 2023 року – до 42,67 тис. тонн.

"Євросоюз продовжує імпортувати значні обсяги металопродукції з РФ. Така тенденція є передбачуваною, оскільки російські виробники пропонують продукцію зі значними дисконтами, і більшість заводів є залежними від цього. Окрім того, до санкційних пакетів тривалий час не входила або й надалі не входить повна заборона на такий імпорт", – додали в GMK Center.

Аналітики видання наголошували раніше, що ЄС вирішив послабити обмеження й дозволив продовжувати імпорт слябів із РФ. Вони вважають, що є ризик використання цього випадку для зняття обмежень на імпорт чавуну з РФ.

Контекст:

У 12-му пакеті санкцій Євросоюз продовжив дію квот на російські сляби ще на чотири роки. Сумарний розмір квоти на імпорт цієї продукції із жовтня 2024-го до вересня 2028 року встановили в розмірі 8,5 млн тонн. Попередні санкції на імпорт слябів ввели в жовтні минулого року в межах восьмого пакету санкцій: тоді ухвалили рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024 року в межах установлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт мають припинити. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження. Про це йдеться в аналітиці GMK Center.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER розкритикувала послаблення санкцій: там заявили, що це історична помилка, яка викривлює конкуренцію на європейському ринку й підживлює порочну систему, котра не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, а й суперечить кліматичним цілям блоку.