Ар'єв: Те, що для проросійської агітації у ПАРЄ привезли ексцентричного Земана, – симптоматично

Ар'єв: Ми прочитали цей сценарій давно. Тому в ПАРЄ завтра президент України
Фото: Volodymyr Ariev / Facebook

Голова української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв заявив, що українська сторона була готова до заяви президента Чехії Мілоша Земана і зупинить спробу встановити "проросійський наратив".

Позиція президента Чехії Мілоша Земана, який заявив про необхідність компенсувати Україні втрату Криму, відрізняється від позиції чеського уряду. Таку думку у Facebook висловив нардеп від Блоку Петра Порошенка, голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Ми маємо розрізняти позицію Земана і чеського уряду. Уряд лояльний до загальної позиції ЄС щодо анексії Криму, а от те, що для проросійської агітації у ПАРЄ привезли ексцентричного Земана, – симптоматично. Ми прочитали цей сценарій давно. Тому в ПАРЄ завтра президент України, який змінить спробу встановити в асамблеї проросійський наратив на цій сесії", – повідомив він.

Ар'єв додав, що чеські ЗМІ активно цікавилися позицією української делегації, представники якої вийшли із зали після слів президента Чехії про необхідність отримання компенсації за Крим.

"Провів паралелі із Судетами і сказав, що ми суверенітетом не торгуємо", – розповів нардеп.

Президент Чехії Мілош Земан у ПАРЄ заявив, що вважає анексію українського Криму Росією "завершеною справою". "На мою думку, буде якась компенсація для України – чи у фінансовій формі, чи нафтою і газом", – заявив чеський лідер. Він також закликав зняти санкції Євросоюза з Російської Федерації.

Представнику української делегації в ПАРЄ не дали поставити запитання Земану після його виступу.

Коментуючи пропозицію Земана, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що чеського президента вже "не виправити".

Земана було обрано президентом Чехії у 2013 році. Він відомий своїми проросійськими поглядами і симпатією до президента РФ Володимира Путіна. Політик виступав за скасування або пом'якшення санкцій проти Росії і заявляв, що Крим не може бути повернуто Україні.

Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнано Україною та більшістю країн світу. Нині між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.