Арештованого в окупованому Криму активіста Мемедімінова доправили у психіатричну лікарню – адвокат

Мемедімінова затримали 23 березня

Фото: Крымская солидарность / Facebook

Громадянського журналіста і кримськотатарського активіста Нарімана Мемедімінова помістили у психіатричну лікарню мінімум на 20 днів, заявив адвокат Еміль Курбедінов. За його словами, в окупованому Криму стали практикувати каральну психіатрію.

Арештованого в окупованому Криму активіста Нарімана Мемедімінова доправили у психіатричну лікарню, заявив адвокат Еміль Курбедінов, повідомляють 30 червня на сторінці правозахисної групи "Кримська солідарність" у Facebook.

"Останнім часом, водночас із певними діями, що супроводжують ведення так званих кримінальних справ за статтями про "тероризм" і "екстремізм", спостерігається ще один спосіб тиску на політв'язнів – "каральна психіатрія". Зі слів адвоката Еміля Курбедінова стало відомо, що без рішення суду, ґрунтуючись лише на постанові слідчого, 28 червня 2018 року громадянського журналіста й активіста Нарімана Мемедімінова як мінімум на 20 днів помістили у психіатричну лікарню для обстеження", – зазначено в повідомленні.

Курбедінов розцінює цей факт як грубе порушення прав свого підзахисного і тиск на його принципову позицію.

"На думку правозахисників, це принизлива процедура, коли психічно здорових людей поміщають в установу, призначену для лікування психічно хворих пацієнтів", – додали правозахисники.

23 березня в будинку Мемедімінова пройшли обшуки. Пізніше його відразу ж затримали. Йому висунули обвинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі інтернет). Цього дня "суд" заарештував Мемедімінова.

Правозахисники і журналісти опублікували звернення до Росії й окупаційної влади Криму з вимогою припинити переслідування активіста та звільнити його з-під варти.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської влади звільнити Мемедімінова.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку заборонених організацій.