МЗС України повторно вимагає звільнити кримськотатарського активіста Мемедімінова

Беца зробила заяву 3 квітня

Фото: mfa.gov.ua

Спікер Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца заявила, що відомство рішуче засуджує системне переслідування кримськотатарських активістів, зокрема громадського журналіста Нарімана Мемедімінова, російською владою.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської влади звільнити кримськотатарського активіста, громадянського журналіста Нарімана Мемедімінова. Про це спікер відомства Мар'яна Беца написала у своєму Twitter 3 квітня.

"Рішуче засуджуємо системне переслідування кримськотатарських активістів. Укотре вимагаємо звільнення журналіста Мемедімінова", – написала вона.

23 березня стало відомо, що в будинку Мемедімінова пройшли обшуки. Пізніше його відразу ж затримали. Ночував він в ізоляторі тимчасового тримання. Затриманому висунуто обвинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі інтернет).

23 березня суд заарештував Мемедімінова до 16 травня. Того самого дня правозахисники і журналісти опублікували звернення до Росії та окупаційної влади Криму з вимогою припинити переслідування активіста та звільнити його з-під варти.

3 квітня "Верховний суд" залишив чинним рішення суду першої інстанції про арешт Мемедімінова до 16 травня.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку заборонених організацій.