Член екіпажу судна "Норд" поскаржився на дії кримської "влади"

Окупаційну адміністрацію Керчі не цікавлять проблеми колишніх членів екіпажу "Норду", стверджує другий помічник капітана риболовецького судна
Фото: gpsu.gov.ua

Колишній другий помічник капітана керченського судна "Норд" Юрій Савельєв розповів, що окупаційна адміністрація Керчі турбується про моряків тільки на словах – насправді їх навіть не потурбувалися зустріти на автовокзалі, не дають грошей на відновлення "паспортів" і не надали жодної роботи.

"Влада" окупованої росіянам Керчі нічим не допомогла морякам керченського риболовецького судна "Норд" після їх повернення з материкової частини України, заявив колишній другий помічник капітана "Норду" Юрій Савельєв в інтерв'ю місцевому виданню"Керчь.ФМ".

За словами Савельєва, хоч "влада" Криму на чолі із самопроголошеним "прем'єр-міністром" окупованого півострова Сергієм Аксьоновим урочисто зустріла їх на адміністративному кордоні з Україною 30 жовтня 2018 року, потім їх просто привезли в Керч і там кинули на автовокзалі – без грошей, документів, телефонів і їжі.

"Ми без копійки грошей, голодні приїхали в Керч. Адміністрація міста знала, що нас обміняли, але ніхто нічого не організував, щоб доправити нас додому. Сім'ї наші не знали, коли і куди ми приїдемо. Нас пізно ввечері привезли на автовокзал і висадили, а далі – хоч пішки", – заявив Савельєв.

Виникли проблеми з відновленням документів – "російські" та закордонні паспорти, як зазначив Савельєв, у моряків "Норду" вилучили під час слідства на материковій частині України. Закордонні, щоправда, потім повернули.

"Наші ж потрібно було відновлювати у загальній черзі за 1500 рублів... Звернулися в адміністрацію, щоб вона організувала нам отримання паспортів, то нам відповіли, що грошей у них немає і фонду такого, щоб оплачувати наше держмито, у них теж немає", – поскаржився він.

За словами Савельєва, члени екіпажу "Норду" у Керчі сидять майже без роботи – "влада" міста піклується про їх працевлаштування тільки на словах.

"Роботи такої, щоб можна було утримувати сім'ю, немає. Я і ще один рибалка з "Норду" залишилися в рибколгоспі. Всі інші або вдома без роботи, або розбіглися  хто в Пітер подався, хто в Анапі", – розповів колишній рибалка.

Українські прикордонники затримали риболовецьке судно "Норд" із Керчі 25 березня 2018 року за 15 миль від Обитічної коси в Азовському морі. Траулер відконвоювали в Бердянськ Запорізької області. На борту перебувало 10 членів екіпажу. 30 березня прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган повідомила, що суд санкціонував арешт "Норду". Членів екіпажу судна оштрафували.

19 квітня два члени екіпажу "Норду" покинули Україну, показавши документи, видані їм у консульстві РФ у Харкові. 30 жовтня у прес-службі уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової заявили, що ще сімох моряків із "Норду" обміняли на сімох українських моряків судна ЯМК-0041, затриманого в анексованому РФ Криму.

Від жовтня 2018 року Україна кілька разів виставляла судно "Норд" на державному онлайн-аукціоні OpenMarket (підприємства СЕТАМ). На перших торгах стартова ціна судна становила 1,626 млн грн, на других – 1,468 млн грн. 28 лютого Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, заявило, що більше не буде виставляти "Норд" на торги