Денісова повідомила, що стан здоров'я кримськотатарських активістів, політв'язнів Газієва і Гафарова, різко погіршився

Денісова заявила, що буде звертатися до російського омбудсмена, щоб активістам невідкладно надали медичну допомогу
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із родичами й адвокатами 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками після хвилі обшуків у березні 2019 року в Криму, під час якої їй повідомили, що Сервет Газієв не може сам встати, а у Джеміля Гафарова є ризик відмови нирок.

Стан здоров'я політв'язнів Сервета Газієва і Джеміля Гафарова різко погіршився. Про це, посилаючись на дані їхніх адвокатів, повідомила 31 травня у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Адвокати розповіли про погіршення стану здоров’я їхніх підзахисних. Так, на останньому судовому засіданні щодо продовження запобіжного захисту 60-річний Сервет Газієв не міг навіть сам вставати, й адвокати клопотали, щоб він відповідав сидячи. У іншого кримського татарина, Джеміля Гафарова, взагалі ризик відмови нирок. Я також буду звертатися до [російського омбудсмена] Тетяни Москалькової, щоб усім їм невідкладно надали медичну допомогу", – написала Денісова після зустрічі, яку вона провела з родичами й адвокатами 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками після хвилі обшуків у березні 2019 року в Криму.

За словами захисників, умови утримання в'язнів не відповідають нормам, порушено право на віросповідання.

27 березня російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар в окупованому Криму. У ФСБ РФ заявили, що затримали 20 учасників організації "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії вважають терористичною. В Україні і більшості країн світу її діяльність дозволена.

Організація "Кримська солідарність" повідомила, що деяким кримським татарам під час обшуку підкинули заборонену літературу.

Дев'ятьох затриманих заарештували 27 березня. Ще 11 – 28 березня.

28 березня стало відомо про затримання ще трьох осіб – стримерів і громадянських журналістів "Кримської солідарності". Їх також заарештували. Строк тримання під вартою закінчується 15 серпня 2019 року.

Євросоюз і США засудили обшуки в будинках кримських татар. Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії припинити переслідування кримських татар в анексованому Криму.

За фактом незаконних обшуків українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності житла).