"Головне в цих листах – речення українською "До зустрічі!". Ірина Геращенко отримала листи від Клиха і Ваітова

Геращенко закликала українців писати листи полоненим Кремля
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Українські політв'язні Станіслав Клих і Рустем Ваітов, яких утримують у російських в'язницях, стежать за новинами з України, дякують усім за підтримку в'язнів та їхніх родин і дуже сподіваються на звільнення, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що отримала листи від українських політв'язнів Станіслава Клиха і Рустема Ваітова, яких утримують у російських в'язницях.

"Я написала всім політв'язням і військовополоненим листи, у яких поінформувала, що прийняла рішення про відставку з посади уповноваженого щодо Донбасу і учасника гуманітарної групи в Мінську. Але і надалі як політик і як громадський діяч буду всіма силами їх підтримувати і сприяти звільненню", – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, українські політв'язні стежать за новинами з України, дякують усім за листи і підтримку в'язнів та їхніх родин, дуже сподіваються на звільнення.

"У своєму листі Клих розповідає, що завдяки українському консульству з 2017 року він отримав телевізор і міг дивитися російські телеканали, які дуже чітко сигналізували, що президент РФ [Володимир] Путін не готовий іти на жодні поступки [колишньому президентові України Петрові] Порошенку", – зазначила Геращенко.

Вона нагадала, що Кремль зайняв "деструктивну позицію" і заблокував будь-які спроби вирішення гуманітарних питань.

Віце-спікер українського парламенту підкреслила, що "головне в листах політв'язнів – речення українською "До зустрічі!".

Вона закликала українців писати листи полоненим Кремля.

7 вересня 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив чотирьох кримських мусульман, серед яких Ваітов, до тюремного ув'язнення за участь в ісламській організації "Хізб ут-Тахрір". Ваітова засуджено до п'яти років ув'язнення.

У травні 2016 року суд у Грозному засудив Клиха, який нібито брав участь у Першій чеченській війні в 1995 році на боці чеченських повстанців, до 20 років позбавлення волі відповідно. За його словами, він ніколи не був у Чечні і не брав участі в бойових діях.