Геннадій Гудков про Крим: Може, він не буде російським, але він точно не буде українським

Гудков: Особисто я думаю, що у Криму буде особливий статус
Фото: Мария Перфильева / Facebook

Російський опозиціонер і ексдепутат Держдуми Геннадій Гудков припускає, що в майбутньому Крим стане територіально-політичним утворенням, яке не буде бентежити ні Київ, ні Москву.

Україна не матиме повного контролю над окупованим нині Кримом. Таку думку російський опозиціонер і колишній депутат Держдуми Геннадій Гудков висловив "Обозревателю" в інтерв'ю, яке було опубліковано 24 лютого.

Він припустив, що на півострові може бути "спільний протекторат, спільне управління або навіть новий референдум у доступному для огляду майбутньому".

"Цілком можливо, що Крим стане якимось новим територіально-політичним утворенням, яке не бентежитиме ні Україну, ні Росію. Давайте будемо реалістами, Крим не буде українським. Це вам каже опозиційний російський політик, сім'я якого зазнала величезних втрат через діяльність [президента РФ Володимира] Путіна та його режиму. Може, він не буде російським, але він точно не буде українським", – сказав Гудков.

Російський опозиціонер вважає, що "питання щодо Криму буде вирішене іншим чином, як по Сінгапуру, Гонконгу, Гібралтару".

"Там будуть досягнуті домовленості, які влаштують обидві сторони і дадуть їм можливість красиво вийти із цієї ситуації... 90% населення Росії, навіть ті, хто не любить режим, і стільки ж кримчан вважають, що Крим – це історична частина Росії. Цілком можливо, що вихід буде знайдено. Якщо сусіди хочуть миру, хочуть домовитися і налагодити нормальні відносини – вони дадуть собі раду. Але особисто я думаю, що Крим матиме особливий статус", – зазначив він.

Гудков припускає, що Крим "не потрібен Україні як територіально-політичне утворення".

"А ось як спільна курортна зона – тут, напевно, можна домовитися й надати Криму суперавтономію, щоб у народів обох країн були рівні й безперешкодні права користуватися природою, благами, зоною відпочинку у Криму. І взагалі, думаю, питання територій між державами відійде на другий план", – пояснив опозиціонер.

Він погодився, що "Крим – це потворна російська анексія".

"Але коли підуть ці люди і буде збудована інша політика, напевно, треба буде шукати якесь взаємовигідне рішення, зокрема і для Криму", – заявив Гудков.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.