Гейлі про інцидент в районі Керченської протоки: Українські кораблі просто перетинали свою територію з однієї точки в іншу

Гейлі: Ситуація повністю неприйнятна згідно з міжнародним правом
Фото: ЕРА

Будівництво на окупованій території Кримського мосту, біля якого Росія захопила українські кораблі, було незаконним, зазначила постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі.

Захоплення Росією українських кораблів в районі Керченської протоки порушує міжнародне право. Про це 26 листопада на засіданні Ради Безпеки ООН заявила постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Давайте подивимося, що сталося. Українські кораблі просто перетинали свою територію з однієї точки в іншу. Це та територія, яка належить Україні. Але цього разу Російська Федерація чомусь вирішила відкрити вогонь по українському кораблю і затримати його... Ситуація повністю неприйнятна згідно з міжнародним правом", – сказала вона.

За словами постпреда США в ООН, міжнародна спільнота має засудити подію.

"Навіть будівництво Керченського мосту на окупованій території – незаконне. Тож те, що сталося в Азовському морі, є повним порушенням міжнародних правових актів", – зазначила Гейлі.

Вона підкреслила, що США будуть засуджувати російську агресію проти України.

Раду Безпеки зібрали, щоб обговорити захоплення українських кораблів. Порядку денного, запропонованого Росією, Радбез не ухвалив.

25 листопада РФ захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. По кораблях відкривали вогонь. За даними ВМС України, троє українських військовослужбовців дістали поранення. За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, загалом на захоплених кораблях було 23 військових.