ЄСПЛ завершив комунікацію із РФ у справі Сенцова – правозахисники

25 серпня 2015 року Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі
Фото: ЕРА (архів)

Політв'язні Олег Сенцов і Олександр Кольченко подали до Європейського суду з прав людини заперечення на позицію влади РФ і відмовилися від мирової угоди, повідомив керівник правозахисної групи "Агора" Павло Чиков.

Комунікацію у справі засудженого в Росії нібито за підготовку теракту українського режисера Олега Сенцова в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) завершено, і на наступній стадії суд має ухвалити рішення. Про це 18 червня повідомив керівник міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков, пише "Інтерфакс-Україна" .

Юристи "Агори" є представниками інтересів Сенцова і українського політв'язня Олександра Кольченка в суді.

"Олег Сенцов і Олександр Кольченко подали до ЄСПЛ заперечення на позицію влади Росії в їхній справі. Відмовляються від будь-якої мирової угоди, у повному обсязі підтверджують доводи скарг... На цьому комунікацію у справі завершено. Наступна новина у справі – ухвала ЄСПЛ", – зазначив Чиков.

У травні 2014 року в Сімферополі було заарештовано чотирьох проукраїнських активістів, серед яких Сенцов і Кольченко. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів в Криму і підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

Сенцова у 2015 році було засуджено до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років. Верховний суд Росії відмовився розглядати касацію на їхні вироки. Своєї провини провини Сенцов і Кольченко не визнають.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів. Себе до цього списку він не заніс. За п'ять місяців, 5 жовтня, Сенцов повідомив, що у зв'язку із критичним станом здоров'я і патологічними змінами у внутрішніх органах його планували годувати примусово, тому він змушений припинити голодування.

ЄСПЛ прийняв справу Сенцова до розгляду в жовтні 2018 року. Українець говорив, що у 2014 році російські силовики катували його і погрожували сексуальним насиллям.

У міністерстві юстиції РФ заявили, що політв'язень не зазнавав жорстокого поводження під час затримання, а зафіксовані в нього гематоми й синці мають "альтернативне походження".