ЄСПЛ зобов'язав Росію провести незалежне медобстеження Бекірова – адвокат

Адвокат: Є підстави вважати, що у Бекірова є неврологічне захворювання, що входить в урядовий перелік тих, що несумісні з утриманням у СІЗО
Фото: ru.krymr.com

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, "незалежні та спеціалізовані лікарі" мають підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної із проблем зі здоров'ям у кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого в окупованому Криму обвинувачують у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки, сказав адвокат Олексій Ладін.

Європейський суд із прав людини зобов'язав уряд Росії провести незалежне медичне обстеження кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого утримують у СІЗО Сімферополя за обвинуваченням у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Про це 12 липня "Крим.Реалії" розповів адвокат Олексій Ладін.

У заяві ЄСПЛ від 10 червня 2019 року, копію якої має видання, ідеться, що "незалежні та спеціалізовані лікарі" мають підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної із проблем зі здоров'ям у Бекірова.

"Ці незалежні медичні висновки повинні також вказувати, чи є медична допомога, яка наразі надається Бекірову, адекватною його медичним проблемам, а також чи підходить для останнього як запобіжний захід тримання у в'язниці", – ідеться в рішенні.

Посилаючись на заяву ЄСПЛ, адвокат подав клопотання у підконтрольну Кремлю прокуратуру Криму, керівництву СІЗО Сімферополя та начальнику медсанчастини, де утримують Бекірова.

"Є підстави вважати, що у Бекірова є неврологічне захворювання, що входить в урядовий перелік тих, що несумісні з утриманням у СІЗО. У зв'язку з цим я прошу забезпечити негайний медичний огляд Бекірова невропатологом, ендокринологом, хірургом, кардіологом, онкологом і хірургом-ортопедом", – розповів Ладін.

Російські силовики затримали Бекірова у грудні 2018 року, йому інкримінують поширення і транспортування 12 кг тротилу і 190 бойових патронів. Його адвокат Олексій Ладін зазначав, що Бекіров через стан здоров'я фізично не міг підняти сумку з такою вагою. У активіста цукровий діабет, ампутована нога, нещодавно він переніс операцію на серці.

15 квітня 2019 року дочка Бекірова Елеонора повідомила, що батько потребує госпіталізації.

28 квітня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що Бекіров більше ніж тиждень не отримує медикаментів і може впасти в діабетичну кому.

14 травня Елеонора Бекірова повідомила, що її батька відвезли із СІЗО в медустанову. За даними адвоката Ісляма Веліляєва, в'язня возили в лікарню імені Семашка в Сімферополі на консультацію кардіолога та ендокринолога.

17 травня адвокат українця розповів, що Бекірову стало гірше після приймання ліків, призначених у лікарні Сімферополя. 28 травня його стан критично погіршився.

6 червня "суд" у Криму продовжив арешт Бекірову до 12 серпня. Ладін повідомив, що цього дня Бекіров провів понад 12 годин в очікуванні судового засідання без їжі та медичної допомоги.

11 червня Європейський суд із прав людини зобов'язав Росію негайно перевести кримського політв'язня Едема Бекірова в лікарню.

18 червня адвокат повідомив, що окупанти відмовили Бекірову в госпіталізації, оскільки "сумніваються в автентичності" рішення ЄСПЛ.

19 червня його вивезли із СІЗО для проведення обстеження. Ладін заявив, що медобстеження було неналежним.