Кислиця: РФ ініціювала неформальну відеоконференцію Радбезу ООН щодо ситуації у Криму

Кислиця: Росія вкотре намагається вистрілити собі в ногу
Фото: un.org

Росія запросила на онлайн-зустріч членів Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй так званих представників громадянського суспільства та ЗМІ Криму, повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Росія хоче скликати відеоконференцію щодо ситуації у Криму після того, як зіткнулася зі шквалом міжнародної критики на свою адресу за порушення статуту ООН, а також прав і свобод на окупованому півострові. Про це "Укрінформу" розповів постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Україна разом із партнерами ще 6 березня провела неформальне засідання членів РБ ООН за формулою Арріа, присвячене ситуації у Криму. Тоді міжнародна спільнота засудила Росію за тимчасову окупацію українського півострова та порушення прав людини. Аби хоч якось виправдати свій провал у березні, російська делегація не знайшла нічого кращого, як скористатися "ноу-хау" України та партнерів і організувати неформальну інтернет-дискусію щодо Криму для членів Ради та запрошених осіб", – зазначив Кислиця.

Він розповів, що РФ запросила на онлайн-зустріч так званих представників громадянського суспільства та ЗМІ Криму.

"Нам також добре відомо, що останніми тижнями росіяни намагалися запросити представників окупаційної влади Криму, проти яких діють міжнародні санкції. Але Україні та її партнерам вдалося цьому запобігти. Росія вкотре намагається вистрілити собі в ногу", – підкреслив український дипломат.

Кислиця також висловив сподівання, що за цією дискусією будуть стежити й у Криму.

"В умовах інформаційної блокади і брехні Кремля там нарешті мають почути позицію міжнародної спільноти загалом і Ради Безпеки зокрема. Можливо, у декого відкриються очі", – зазначив він.

6 березня Рада Безпеки ООН провела засідання, присвячене окупації Криму. Під час нього країни-учасники підтримали позицію, що анексія Криму Росією є незаконною, і назвали її прямим викликом міжнародній безпеці.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.