Клімкін повідомив, що Євросоюз посилить зусилля для звільнення захоплених Росією українських моряків

Клімкін попросив допомоги Євросоюзу у звільненні моряків
Фото: ЕРА

На зустрічі глав МЗС Євросоюзу йшлося про те, як дати Росії максимально сильний сигнал про звільнення українських моряків і кораблів, зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Міністри закордонних справ країн – учасниць Європейського союзу мають намір посилити зусилля для звільнення українських моряків, захоплених Росією біля Керченської протоки. Про це 10 грудня у Брюсселі після зустрічі міністрів повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, інформує УНІАН.

За словами Клімкіна, про допомогу у звільненні моряків глав МЗС Євросоюзу попросив він.

"І вони, безсумнівно, посилять їхні зусилля. Це те, що я тільки-но почув", – сказав український міністр.

Він зазначив, що під час обговорення ситуації в Чорному та Азовському морях ішлося не про засудження, а про те, "як дати Росії максимально сильний сигнал щодо звільнення наших моряків і, звичайно, суден".

Клімкін повідомив, що в Євросоюзі обговорюють уведення міжнародного моніторингу в районі Азовського моря, де "Росія намагається узурпувати... і права України, і права інших країн".

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

10 грудня адвокат Микола Полозов повідомив, що про готовність захищати українських моряків заявило понад 80 адвокатів із різних регіонів РФ, але до затвердженого списку потрапили не всі.