Конгрес США не вичерпав важелів тиску на РФ. Звільнення українських моряків свідчитиме, що Путін відчув смажене – політолог Залмаєв

Залмаєв: Російська пропаганда подає історію в Керченській протоці як провокацію з боку України
Фото: Peter Zalmayev / Facebook

Президент РФ Володимир Путін вдався до агресії проти України у Керченській протоці через падіння рейтингу підтримки серед росіян. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива" Пітер Залмаєв.

Президент РФ Володимир Путін звільнить захоплених українських моряків, якщо Конгрес США розпочне розгляд питання про введення жорсткіших санкцій проти Росії, ніж ті, що діють зараз. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива" Пітер Залмаєв.

"Рейтинг Путіна падає, тому він укотре вдається до найпростішого способу мобілізації населення – включає "воєнку". Водночас російська пропаганда подає історію в Керченській протоці як провокацію з боку України. Для НАТО, США, Євросоюзу зрозуміло, що за цю ситуацію потрібно засудити агресора – Росію. Але вони не розібралися в усіх деталях, щоб визначитися з тим, які саме вводити санкції проти РФ. Так, Захід розуміє, що Україна вкотре постраждала від російської агресії, але питання із санкціями поки залишається відкритим. До того ж Італія, де зараз при владі популісти, увесь цей час добивається пом'якшення санкцій проти Росії. Тобто консенсус у Європі за антиросійським обмеженням узагалі досить хиткий. Узгодити деталі і виставити всі непокірні країни-члени в шеренгу – на жаль, усе складніше для ЄС заняття", – підкреслив політолог.

Він уважає "туманними" перспективи зустрічі Путіна з президентом США Дональдом Трампом на саміті G20 в Аргентині.

"Якщо говорити про захоплення моряків у контексті зустрічі Трампа і Путіна, то потрібно розуміти, що такі затримання завжди були переговорними фішками Путіна. Мовляв, я вам даю це, а ви мені – те. Перспективи зустрічі Трампа і Путіна зараз дуже туманні. Але, враховуючи непередбачуваність американського лідера, може статися все що завгодно. Зрештою, вони можуть просто перетнутися десь у холі, а російські пропагандисти розповідатимуть, що зустріч відбулася і ніякої ізоляції РФ немає. І взагалі, зустрінеться Путін із Трампом чи ні – це нічого для президента РФ, по суті, не змінить. Конгрес залишається на позиціях крайньої ворожості щодо Росії. І він ще далеко не вичерпав усіх можливих важелів тиску, зокрема з переліку санкцій. Укотре ми чуємо про горезвісне відімкнення SWIFT. Звільнення затриманих українських моряків буде свідченням того, що Путін таки відчув смажене", – зазначив Залмаєв.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. У Генпрокуратурі України повідомили, що окупаційна влада РФ захопила 24 військовослужбовців України. Водночас трьох моряків поранено. 27 листопада 15 членів екіпажів заарештував "суд" у Сімферополі на 60 діб. Сьогодні заарештовано до 25 січня 2019 року співробітника СБУ Андрія Драча і капітана 3 рангу Володимира Лісового.

США, Євросоюз, НАТО, ОБСЄ, Великобританія, Франція, Данія, Канада, Естонія і Польща засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії.

У зв'язку із загостренням ситуації біля Керченської протоки 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану в 10 областях на 30 діб.

Востаннє Путін і Трамп зустрічалися 16 липня у Гельсінкі. Їхні переговори тривали дві години 10 хвилин. Саміт "Великої двадцятки", де запланували зустріч лідерів, відбуватиметься в Буенос-Айресі з 30 листопада до 1 грудня 2018 року. Водночас президент США Дональд Трамп заявив 27 листопада про ймовірне скасування зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним на саміті G20 в Аргентині у зв'язку з агресією РФ.