Рада ЄС продовжила санкції проти Росії за окупацію Криму

Дію "кримського пакета" санкцій ЄС проти Росії продовжено до червня 2021 року
Фото: depositphotos.com

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Європейський союз посилити санкційний тиск на Росію.

Рада Європейського союзу ухвалила рішення про продовження на рік дії санкцій проти Росії, які було введено за анексію Криму. Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Сьогодні Рада ЄС продовжила до червня 2021 року санкції проти Росії за незаконну окупацію Криму. Вдячний за це рішення. Треба підвищувати тиск за порушення прав людини, "паспортизацію", запуск залізничного сполучення через Керченську протоку, незаконні голосування у Криму. Крим – це Україна", – написав глава українського МЗС.

Росія анексувала Крим після силової блокади військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів ЄС, один із них, зокрема, забороняє європейським компаніям інвестувати у Крим (цей пакет було затверджено у грудні 2014 року). Європейським і заснованим у ЄС компаніям також заборонено купувати нерухомість або організації у Криму, фінансувати кримські підприємства чи надавати пов'язані із цим послуги; європейським туроператорам заборонено пропонувати відпочинок на окупованому півострові.