Російські силовики проводять обшуки в окупованому Криму, відомо про п'ятьох затриманих

Російські силовики проводять обшуки в Криму за низкою адрес

Фото: Крымская солидарность / Facebook

У ФСБ Росії заявили, що проводять обшуки в анексованому Криму у прибічників організації "Хізб ут-Тахрір".

 

В окупованому Криму російські силовики проводять обшуки в кількох районах півострова. Про це 10 червня повідомила громадська організація "Кримська солідарність" у Facebook.

За інформацією правозахисників, "слідчі заходи" тривають в Алушті в Ельдара Кантімірова, у селі Малий Маяк Алуштинського району в Руслана Месутова, у селі Строгонівка Сімферопольського району в Ескендера Сулейманова.

Також повідомляють про обшуки в будинку Енвера Омерова, якого сьогодні затримали під час в'їзду на Керченський міст, і в будинку його сина Ризи Омерова. Останнього пізніше затримали і відвезли в невідомому напрямку.

Крім того, російські силовики затримали і відвезли у відділ ФСБ Росії в Криму Ескендера Сулейманова.

"Обшук проводив слідчий Сергій Махно, який очолює слідчу групу у справі "2-ї Сімферопольської групи", який заявив, що справу Сулейманова буде об'єднано зі справою "2-ї Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір", – розповіли правозахисники.

Ельдара Кантімірова відвезли з Алушти в село Зарічне, за місцем прописки, де відбувся обшук за адресою: село Зарічне, вулиця Передгірна, 17б, Алуштинський район. Потім його відвезли у відділення ФСБ, чоловікові інкримінують ст. 205.5 (участь у терористичній діяльності) Кримінального кодексу РФ, повідомляє "Кримська солідарність".

Російські силовики проводять обшуки в селі Ізобільне, Алушта, у будинку голови місцевої релігійної громади Ленура Халілова.

Також у селищі Зуя Білогірського району відбувся обшук в будинку Айдера Джеппарова. Наразі його відвезли, розповіли правозахисники.

ФСБ Росії стверджує, що в Криму проводить обшуки у прибічників "Хізб ут-Тахрір", інформує "Крим.Реалії".

У повідомленні уточнюють, що кримінальні справи порушено стосовно жителів Алушти і Білогорська, а також Сімферопольського району Криму. Кількість фігурантів не називають.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено. У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, крім адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Як свідчить звіт Кримської правозахисної групи, станом на лютий 2019 року у "справі кримських мусульман" було позбавлено волі 32 людей. У березні на півострові у справі "Хізб ут-Тахрір" заарештували ще 24 людей.