Стало відомо прізвище кримського татарина, якого ФСБ затримала нібито за службу в "незаконному батальйоні"

Правозахисники наголошують на погіршенні становища кримських татар на окупованому півострові
Фото: radiosvoboda.org

В анексованому Криму "суд" відправив під варту жителя Чорноморського району, якого російські силовики підозрюють у причетності до добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана. За словами адвокатки Лілі Гемеджі, ідеться про 55-річного Нарімана Межмедінова.

Кримський татарин, якого заарештував підконтрольний Росії "суд" на окупованому півострові, – це 55-річний житель Чорноморського району Наріман Межмедінов. Про це проєкту "Ґрати" повідомила адвокатка Ліля Гемеджі.

За її даними, співробітники ФСБ затримали Межмедінова понад тиждень тому.

Російські силовики не називали імені затриманого. Вони інкримінують йому участь у "незаконному збройному формуванні – батальйоні імені Номана Челебіджихана".

Засновник батальйону бізнесмен Ленур Іслямов заявив проєкту "Крим.Реалії", що не знає заарештованого і що таких літніх людей у добробаті не було. "[Президент РФ Володимир] Путін формує якийсь черговий обмінний фонд", – сказав Іслямов, висловивши співчуття затриманому.

Добровольчий батальйон "Крим" імені Номана Челебіджихана було створено у 2016 роціУ 2017 році його розформували після конфлікту за участю його бійців і регулярного підрозділи ЗСУ в Херсонській області. Добровольцям запропонували службу в частині української морської піхоти.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.