Звільнені з російського полону моряки готові свідчити в російському суді за допомогою відеозв'язку – командир дивізіону Гриценко

Гриценко (зліва): Якщо буде потрібна наша присутність – будь ласка, ми будемо давати показання
Фото: president.gov.ua

Звільнені українські моряки, яких захопили російські прикордонники в Керченській протоці восени 2018 року, даватимуть свідчення в російському суді за допомогою відеозв'язку в онлайн-режимі, повідомив капітан другого рангу Денис Гриценко, який командував переходом кораблів з Одеси до Маріуполя під час захоплення.

Звільнені з полону екіпажі українських кораблів, захоплених Росією в листопаді 2018 року, готові дати свідчення в російському суді.

Про це 12 вересня на пресконференції в Києві повідомив капітан другого рангу Денис Гриценко, який командував тоді переходом кораблів з Одеси в Маріуполь, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Справа в Росії триває. Слідство триває, але без моряків. Адвокати продовжують там працювати... Якщо буде потрібна наша присутність – будь ласка, ми будемо давати свідчення. На території РФ нас ніхто не чекає вже, скажімо так. Якщо буде продовження, то воно, напевно, буде в режимі онлайн", – сказав він.

Гриценко зазначив, що в рішенні Міжнародного трибуналу, згідно з яким Росія має повернути Україні захоплених моряків і кораблі, не йдеться про припинення слідства у РФ у цій справі.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. 

У квітні 2019 року Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасові заходи зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Термін виконання рішення сплив 25 червня.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернувся на батьківщину, – 24 українські моряки.

Адвокат Микола Полозов повідомляв, що моряків відпустили на поруки української омбудсменки Людмили Денісової. Він уточнив, що моряки в Росії перебувають у статусі обвинувачених.