"Бридко чути". Чубаров прокоментував слова Кравчука про референдум щодо Криму

Чубаров підкреслив, що Крим є невід'ємною частиною України
Фото: krymr.com
Міркування про референдум стосовно окупованих українських територій "особливо бридко чути" від Леоніда Кравчука, який бере участь у переговорах із представниками країни-агресора, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Пропозиція голови української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кравчука винести на всеукраїнський референдум питання Донбасу і Криму розкритикував 1 лютого у Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Усе голосніші в Україні голоси тих, хто не миттям, так катанням хоче поступитися українськими територіями, тимчасово окупованими РФ, на користь країні-агресорові. Щоб заплутати українців, вивертаються в мотиваціях. Мовляв, як народ підтвердить на референдумі, що він за цілісну незалежну Україну з поверненням їй уже окупованих територій, ось тоді держава і розробить спосіб повернення", – написав він.

За словами Чубарова, "особливо бридко чути такі капосні міркування від політиків, які уповноважені державою вести переговори з представниками країни-агресора".

Голова Меджлісу вважає, що "РФ не зможе нескінченно довго утримувати Крим".

"Москві треба або йти з Криму, або змусити Київ погодитися на "добровільну" втрату частини своєї території. Ось тут знову і знадобився Леонід Макарович", – пояснив Чубаров.

Він підкреслив, що Крим є невід'ємною частиною Української держави і батьківщиною кримських татар.

"Тому не спокушайте свою долю, любителі гешефтів за рахунок України з Кримом, прав українського і кримськотатарського народів", – заявив голова Меджлісу.

26 січня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про проведення референдуму.

Відповідно до закону, всеукраїнський референдум за народною ініціативою можуть провести на вимогу не менше ніж 3 млн громадян України, які мають право голосу. Оголошує проведення референдуму президент своїм указом.

На референдум зможуть виносити тільки чотири групи питань. Вони мають стосуватися затвердження закону про внесення змін до розділів І ("Загальні питання"), ІІІ ("Вибори. Референдум") і XIII ("Внесення змін до Конституції України") Основного закону, питань загальнодержавного значення, зміни території України, втрати чинності закону або окремих його положень.

Не можна виносити на референдум питання, які стосуються податків, бюджету та амністії, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності країни, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі та які суперечать Конституції України та нормам міжнародного права.

За словами першого віцеспікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, один референдум коштуватиме держбюджету країни приблизно 2 млрд грн.

Росія окупувала Крим навесні 2014 року після незаконного референдуму. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною й Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.