Денісова попросила Москалькову вжити термінових заходів для проведення операції політв'язню Мемедемінову

"Суд" заарештував Мемедемінова 23 березня 2018 року
Фото: ru.krymr.com

Заарештований в окупованому Криму активіст Наріман Мемедемінов перебуває в критичному стані, і ненадання йому медичної допомоги може призвести до тяжких, незворотних наслідків, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова російському омбудсмену Тетяні Москальковій.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової щодо стану здоров'я українського політв'язня Нарімана Мемедемінова. Про це Денісова написала 15 березня у Facebook.

"За інформацією від адвоката, під час огляду лікарем-дерматовенерологом у кримського татарина було виявлено небезпечне захворювання. 12 лютого 2019 року діагноз було підтверджено і на 14 березня було заплановано проведення хірургічної операції. Але станом на 15 березня призначену операцію ще не зробили", – повідомила вона.

Денісова розповіла, що попросила Москалькову негайно вжити заходів для проведення операції українцю.

"Я занепокоєна, адже чоловік перебуває в критичному стані. Ненадання термінової медичної допомоги політв'язню несе загрозу його здоров'ю і може призвести до тяжких, незворотних наслідків", – підкреслила вона.

23 березня 2018 року в будинку Мемедемінова проводили обшуки. Після них його відразу ж затримали. Йому висунули обвинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі інтернет). Цього дня "суд" заарештував Мемедемінова.

Правозахисники і журналісти опублікували звернення до Росії та окупаційної влади Криму з вимогою припинити переслідування активіста та звільнити його з-під варти.

30 червня на сторінці правозахисної групи "Кримська солідарність" у Facebook з'явилося повідомлення, що Мемедемінова доправили в психіатричну лікарню. Денісова вимагає від російської влади пояснити причини примусової госпіталізації активіста.

13 лютого підконтрольний окупантам Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Мемедемінову.