Джемілєв заявив, що кримськотатарський батальйон "Аскер" стане підрозділом у складі морської піхоти

Джемілєв: Я думаю, що після того, як батальйон узаконять, багато хто записуватиметься
Фото: uacrisis.org

Батальйон кримських татар "Аскер", у якому близько 250 бійців, стане підрозділом у складі морської піхоти Військово-морських сил України, заявив уповноважений президента України у справах Криму Мустафа Джемілєв.

Кримськотатарський батальйон "Аскер" стане підрозділом у складі морської піхоти Військово-морських сил України, про що існує домовленість із міністром оборони України Степаном Полтораком, заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на міжнародному форумі "Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу", який транслював телеканал "112 Україна".

"Є принципова домовленість із міністром оборони Полтораком, що це буде підрозділ у складі морської піхоти. Це не зовсім те, що ми хотіли, але для початку підійде. Важко сказати, скільки буде бійців, записано близько 250 осіб. Думаю, після того, як цей батальйон узаконять, багато хто записуватиметься. Причому не тільки етнічні кримські татари", – заявив Джемілєв.

Уповноважений у справах Криму розповів також про посилення тиску на жителів Криму з боку окупаційної влади з вимогою вступати до лав російської армії.

"Прискорився натиск на людей, яких кличуть до російської армії. Я не уявляю кримського татарина, який би присягав на вірність російській армії, їм залишається вибір: або сідати у в'язницю, або переходити кордон і служити своїй країні", – наголосив Джемілєв.

13 лютого представник Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджіт Сулейманов заявляв, що бійці ЗСУ напали на представників громадської організації "Аскер" у Херсонській області. У штабі оперативного командування "Південь" Збройних сил України цю інформацію назвали фейком. Там заявили, що на бійців, які служать у Херсонській області, напали представники незаконного збройного формування, яких затримали та роззброїли.

Про напад на батальйон імені Номана Челебіджіхана повідомляло радіо "Куреш". За інформацією видання, за допомогою БТРа протаранили паркан і намет, у якому перебували люди.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в районі Чонгара стався інцидент між бійцями ЗСУ та членами громадської організації "Аскер". За словами Чубарова, початком інциденту стало "невмотивоване й силове захоплення" військовослужбовцями ЗСУ облаштованої громадською організацією "Аскер" території, на якій базуються бійці кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.

Пізніше, за словами журналіста Османа Пашаєва, командир батальйону, який брав участь у сутичці, вибачився перед членам місцевого меджлісу.

Чубаров заявив, що причиною виникнення напруженості в районі адміністративного кордону з окупованим Кримом стало "невиправдано довге" ухвалення рішення про створення у складі ЗСУ окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України – жителі Криму.