"Є дипломатична гра". Кулеба розповів про ймовірність приєднання США до Кримської платформи

Крим окупували у 2014 році
Фото: krymr.com
У роботі Кримської платформи візьмуть участь Сполучені Штати. Таку думку міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив "Радіо Свобода" в інтерв'ю, опублікованому 1 травня.

"Ми чекаємо з нетерпінням на це визначення. Нас запевнили, що США участь точно братимуть. Знаєте, у дитинстві на день народження запрошуєш, тобі кажуть: "А хто ще буде?" Є доволі багато країн, які орієнтуються на США. І вони чекають, коли США остаточно підтвердять, і вони теж відразу підтвердять. Ми знаємо, що вони готові прибути, але є дипломатична така гра", – сказав дипломат.

За його словами, для всього українського суспільства важливо, "щоб Кримська платформа стала успіхом".

"Можемо сказати, що в російському МЗС діє ціла група, завдання якої – "завалити" саміт Кримської платформи. Дуже серйозно вони сприймають цю ініціативу. Поки в Україні розповідають, що це якась формальність, у Росії насправді вважають Кримську платформу серйозною загрозою і серйозно їй протидіють", – пояснив Кулеба.

Він підкреслив, що підготовка Кримської платформи триває.

"Усі очікують, що саміт відбудеться і відразу "манна небесна" впаде на землю. Давайте будемо реалістами. По-перше, саміт поверне Крим у топ питань міжнародного порядку денного. По-друге, він створить механізм для того, щоб займатися найрізноманітнішими питаннями окупації", – зазначив Кулеба.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Прогнозують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно Кримська платформа почне діяти на саміті, який відбудеться в Києві 23 серпня 2021 року. На ньому планують ухвалити документ під назвою Кримська хартія, який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У МЗС РФ Кримську платформу назвали "недружнім щодо Росії кроком" і "посяганням на територіальну цілісність РФ". Кулеба говорив, що через ініціативу у РФ "наростають емоції, іноді навіть істеричні".

Кримську платформу як новий майданчик для переговорів про повернення окупованого Криму до складу України вже підтримало понад 10 країн світу, говорила прессекретарка президента України Юлія Мендель.