Кримські татари, які підтримали окупацію Криму, закликали прийти на вибори президента РФ. Відео

Вибори президента РФ пройдуть у річницю анексії Криму
Скріншот: Millet Channel / YouTube
Кримські татари, які підтримали анексію Криму, записали відеозвернення із закликом прийти на вибори президента РФ 18 березня 2018 року. Ролик 5 лютого опублікував проросійський кримський телеканал "Миллет". У записі взяли участь муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв, якого, за інформацією агентства QHA, виключили з Меджлісу за співпрацю з окупаційною владою, а також чемпіон світу з греко-римської боротьби Емін Сефершаєв, професор Февзі Якубов та інші. Ніхто з них не згадав про переслідування кримських татар на півострові з боку силових органів РФ.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року і силової блокади півострова. За даними правозахисників, через це ситуація із правами людини в Криму значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли у міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch.

У січні 2018 року головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов зазначав, що для президента Росії Володимира Путіна важливо, як проголосують на майбутніх виборах в анексованому Криму, оскільки це буде індикатором його підтримки.

5 лютого у Верховній Раді України зареєстрували проект постанови про невизнання виборів президента РФ на півострові.