Окупаційна "влада" Криму заявила, що запасів води в Сімферополі вистачить на чотири місяці

У Криму оцінюють збитки від "водної блокади" в $19,4 млрд
Фото: krymr.com

Запаси води у водосховищах Сімферополя і Сімферопольського району анексованого Росією Криму зменшуються. За умови обмеженого водозабору води вистачить на чотири місяці, написало видання "Крим.Реалії" з посиланням на так звану заступницю голови окупаційного уряду Криму Світлану Маслову.

У Сімферополі і Сімферопольському районі за графіком щодоби подають приблизно 120 тис. м&³3; води, зазначила російська посадовиця.

"Обсяг у водосховищах Сімферополя і Сімферопольського району, які живлять, – корисний і який можна було б використовувати – Сімферопольське водосховище: 3% корисного об'єму, Аянське водосховище: 55%, Партизанський: 7%", сказала Маслова.

За її словами, загалом із перерахованих водосховищ у водопровідну мережу зараз можна подати майже 5,6 млн м&³3;.

"Приплив за тиждень становив 1,2 млн м&³3;. Витрати – 271 тис. м&³3;. Середньодобовий обсяг води, яку підіймають із з водосховищ міста Сімферополя, з 29 березня до 4 квітня становив 36,9 тис. м&³3;. За наявних приток і обмеженого водозабору можливість використовувати поверхневі джерела достатня лише на 140 днів – тобто трохи більше ніж на чотири місяці", – пояснила вона.

Україна забезпечувала через Північно-Кримський канал до 85% потреб Криму у прісній воді. Після окупації Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавати воду на півострів. У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй вдалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, окрім масштабного викачування підземних вод.

У червні 2019 року експостпред президента України в АРК Борис Бабін заявляв, що окупанти пропонували хабар за відновлення водопостачання у Крим.

У вересні начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко говорив, що подавати воду з материкової України у Крим технічно неможливо.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від "Слуги народу" Юрій Арістов повідомляв журналістам програми "Схеми" ("Радіо Свобода"), яка вийшла в ефір 30 січня 2020 року, що українська влада розглядала ідею продавати воду у Крим. Представник президента України у Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Україна не має наміру відновлювати подавання води до Криму до деокупації півострова.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що постачання прісної води з материкової частини України в окупований Крим можливо лише в разі гуманітарної катастрофи на півострові.

Наприкінці 2020 року так званий глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що опріснення води стане можливим мінімум за кілька років, але пізніше визнав, що "іншого шляху немає".

10 березня голова підконтрольного Кремлю парламенту Криму Володимир Константинов заявляв, що "влада" Криму готується подати щодо України позов за "водну блокаду" після перекриття Північно-Кримського каналу. За словами Константинова, серед відповідачів будуть глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і ексвіцепрем'єр Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко.

18 березня віцепрем'єр РФ Марат Хуснуллін повідомив, що Росія збирається добувати воду для Криму зі свердловин на дні Азовського моря. Окрім того, у Криму будують водогони і бурять артезіанські свердловини. Якщо всі ці заходи не дадуть необхідного обсягу води, побудують опріснювальні станції.

Так звана влада анексованого Криму попередньо оцінює збитки від "водної блокади" півострова в $19,4 млрд.