ООН не зробила всього можливого для запобігання анексії Криму – постпред України Кислиця

Кислиця підкреслив, що ООН створювали для запобігання окупації
Фото: ЕРА

У 2014 році генсек ООН Пан Ґі Мун, найімовірніше, знав про рух російських військ під час анексії Криму, але не скликав засідання щодо цього, зазначив постпред України при ООН Сергій Кислиця.

У 2014 році Організація Об'єднаних Націй та її тодішній генеральний секретар Пан Ґі Мун не зробили все можливе для запобігання анексії Криму Росією. Про це постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив 15 вересня "Радіо Свобода".

"Відповідно до Статуту ООН, генеральний секретар має право звернутися до Ради Безпеки, якщо він має інформацію про те, що є реальна загроза регіональній безпеці. Не маю жодного сумніву, що тодішній генеральний секретар Пан Ґі Мун мав інформацію про рух російських військ і про появу російських військ на території Криму. Тим не менше він не звернувся до Ради Безпеки з проханням розглянути оперативно це питання. Тому я вважаю, що ООН як інституція і керівник її секретаріату Пан Ґі Мун не зробили все можливе, що передбачене Статутом ООН, для того, щоб запобігти окупації Криму", – сказав український дипломат.

Він вважає, що "ООН втратила можливість відіграти роль, для якої вона, власне, створювалася: для запобігання війн, агресії, окупації".

"Пан Ґі Мун мав шанс бути одним із найуспішніших генсекретарів ООН, але те, що за його каденції були змінені шляхом агресії, окупації кордони в Європі, – це буде частиною його політичної спадщини назавжди",  підкреслив Кислиця.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.