Полозов: Замовлення на Климента було оформлено з Москви. Цього разу архієпископа вдалося відбити. Але, боюся, цей раз не останній

Полозов: Я подав у "прокуратуру" заяву про порушення прав Климента
Фото: Николай Полозов / Facebook

Правозахисна та релігійна діяльність архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента, його підтримка українських політв'язнів давно "шалено дратує" російську владу в окупованому Криму, заявив адвокат Микола Полозов.

Адвокат Микола Полозов повідомив у Facebook 3 березня, що подав у "прокуратуру" в окупованому Криму заяву щодо силовиків, які безпідставно утримували понад три години архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента в Центральному райвідділі поліції окупованого Сімферополя.

За словами Миколи Полозова, силовики вивели Климента з автобуса о 10.45 за київським часом.

"У сумці у нього були особисті речі релігійного призначення: підрясник, єпітрахіль, поручі, тобто є все необхідне для релігійних дій. Співробітники поліції запитали у Климента, як називається кожен із цих релігійних предметів. Об 11.50 якийсь невідомий "парафіянин" написав заяву, де було перелічено всі ці предмети і зазначено, що архієпископ їх викрав. Співробітників поліції не збентежило те, що ці речі належать Клименту і він їх узяв зі своєї церкви", – написав адвокат.

Священика привезли у відділ поліції Центрального району, де утримували майже п'ять годин, додав Полозов.

"У Климента відібрали пояснення, в яких він вказав, що всі ці предмети є його особистим майном, а обвинувачення в їх крадіжці є абсурдом... Оскільки жодних протоколів щодо Климента не складали і його не було затримано, ми з Емілем запропонували архієпископу покинути відділ. У журналі записів Климент поставив позначку, що має претензії до співробітників поліції через утримання його протягом більш ніж трьох годин", написав Полозов.

Адвокат зазначив, що, коли вони вийшли на вулицю, їх наздогнав "заступник начальника поліції" Сімферополя Сергій Нікітін і повідомив, що є заява, згідно з якою Климент "під час проведення огляду вранці нецензурно висловлювався", тому потрібно поїхати в Київський відділ поліції для складання протоколу.

"У цей самий час я подав у прокуратуру заяву про порушення прав Климента у зв'язку з утриманням його в поліції протягом понад трьох годин. Після того, як ми приїхали в наступний відділ поліції, нам повідомили, що має приїхати заявник і тоді будуть складати протокол... Ми чекали загалом приблизно дві з половиною години. За півгодини до закінчення строку у відділ привели людину, яка зовнішнім виглядом скидалася на алкоголіка і бездомного в одній особі. Саме вона чула, як архієпископ нібито нецензурно висловлювався. І майже відразу вивели", заявив він.

Полозов повідомив, що Климент скористався правом не свідчити проти себе і зробив відповідну позначку в бланку пояснення, після чого його відпустили.

"Моралі в цій історії немає жодної. Правозахисна та релігійна діяльність архієпископа Климента, його підтримка українських політв'язнів уже давно шалено дратує російську владу в окупованому Криму. Замовлення на архієпископа було оформлено з Москви, і локальним завданням силовиків було бажання не допустити зустрічі Климента з [українським політв'язнем] Павлом Грибом. А глобальним – завадити його діяльності, залякати... Цього разу архієпископа Климента вдалося відбити. Але, боюся, цей раз, на жаль, не останній", – написав адвокат.

Архієпископа ПЦУ затримали в Криму 3 березня. Він збирався їхати в російський Ростов-на-Дону на зустріч з українським політв'язнем Павлом Грибом.

Климент заявляв, що, за словами російських силовиків, затримання відбулося у зв'язку з повідомленням про крадіжку в церкві. Пізніше Полозов повідомляв, що Климента хотіли обвинуватити у дрібному хуліганстві за нібито нецензурні висловлювання.

Увечері Климента відпустили без складання протоколу.

У березні 2014 року після незаконного референдуму Росія окупувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.