Повну інформацію про учасників Кримської платформи тримають у секреті – МЗС України

Крим окупували у 2014 році
Фото: krymr.com
Через Росію інформацію про участь у Кримській платформі представників міжнародної спільноти вирішили не робити публічною. Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила телеканалу "Дом" в інтерв'ю, опублікованому 15 травня.

"Ми вирішили, що ми не будемо цю інформацію робити публічною. Тому що ми вже бачимо цинічну заяву Російської Федерації про те, що це загроза її територіальній цілісності. Спочатку відбувається окупація нашої території, а тепер нам розповідають, що це загроза їхній територіальній цілісності", – сказала вона.

За словами дипломатки, "є вже низка підтверджень".

"Для нас ключове, щоб це була присутність на найвищому рівні, тобто це лідери, це перші особи держав. Є низка підтверджень. Наприклад, голова Європейської ради Шарль Мішель сказав про свій візит, про те, що він приїде на саміт. Але всі інші підтвердження ми поки вважаємо за краще тримати у секреті", – пояснила Джапарова.

Вона зазначила, що інформацію про це оприлюднять ближче до саміту Кримської платформи.

"Під час та після саміту буде ухвалений кінцевий документ  хартія, декларація, ми зараз якраз працюємо нам текстом цього документа. Це дуже копітка робота... Під кожним словом, під кожною комою підписуються країни. Це стає не просто позицією України, це стає позицією цих країн. І звичайно, країни дуже уважні до цих слів, бо вони несуть у собі природу їхньої політики, несуть у собі зобов'язання. Тому увага до нього дуже висока", – розповіла Джапарова.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Офіційно Кримська платформа почне діяльність на саміті в Києві 23 серпня 2021 року. На ньому планують ухвалити документ під назвою Кримська хартія, який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У МЗС РФ Кримську платформу назвали "недружнім щодо Росії кроком" і "посяганням на територіальну цілісність РФ". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що через ініціативу у РФ "наростають емоції, іноді навіть істеричні".

Кримську платформу як новий майданчик для переговорів про повернення окупованого Криму до складу України вже підтримало понад 10 країн.