Трьом учасникам руху Медведчука оголосили про підозру в допомозі окупації Криму – прокуратура

За даними слідства, представники "Українського вибору" сприяли окупації Кримського півострова
Фото: radiosvoboda.org
Представники організації "Український вибір", заснованої чинним головою політради ОПЗЖ, народним депутатом Віктором Медведчуком, були нагороджені російськими медалями "За повернення Криму".

Трьох керівників ініціативних груп громадського руху "Український вибір", лідером якого є чинний нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук, повідомили про підозру у справі про незаконний "референдум" у Криму, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.

Їм інкримінують державну зраду і посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні веде Головне управління СБУ в Автономній Республіці Крим під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим та міста Севастополь і департаменту ОГП зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

За даними слідства, представники "Українського вибору" сприяли окупації Кримського півострова.

Двоє підозрюваних, повідомили в Офісі генпрокурора, входили до складу незаконного збройного формування "Самооборона Севастополя". Один із них очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу "самооборони" – "Слов'янський щит". Вони виконували протиправні накази "ватажків" формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" на території півострова Крим.

"У тому числі, у якості спостерігачів на "дільницях" у складі незаконних виборчих комісій, а також підозрювані забезпечували охорону дільниць і безперешкодне проведення "референдуму" в місті Севастополь",  ідеться в повідомленні.

Окрім того, один із керівників підрозділу руху "Український вибір" брав участь у проведенні мітингів у Севастополі на підтримку "приєднання" півострова до Росії та проведенні незаконного "референдуму".

"Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Це підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз", – зазначено в повідомленні.

В Офісі генпрокурора повідомили, що підозрюваних нагороджували представники РФ медалями "За повернення Криму".

За даними власних джерел "ГОРДОН", може йтися про керівника підрозділу "Українського вибору" в центральному районі міста Сімферополя Олега Слюсаренка, голову ініціативної групи "Українського вибору" в Севастополі, представника комітету громадської ради з питань освіти, сім'ї, молоді та спорту Севастопольської міської державної адміністрації Олександра Синявського та голову ще однієї ініціативної групи руху в Севастополі Івана Комелова.

Усі троє зараз перебувають на території окупованого Криму.

Джерела пояснили, що, згідно із процедурою, після оголошення підозри прокуратура має звернутися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу та отриманні дозволу на затримання. Потім підозрюваних оголосять у розшук.

25 березня відбулися обшуки в офісах "Українського вибору" в Києві та Дніпрі, а також у резиденції Медведчука на Закарпатті. У СБУ повідомили, що розслідують незаконну діяльність представників "Українського вибору" у Криму.

У партії "Опозиційна платформа – За життя", лідером політради якої є Медведчук, заявили, що обшуки провели і в їхньому офісі на підставі "формального збігу адреси реєстрації громадського руху "Український вибір" з адресою реєстрації політичної партії".

В ОПЗЖ підкреслили також, що звинувачення на адресу "Українського вибору" необґрунтовані, тому що "з початком кримських подій" відокремлені підрозділи організації у Криму нібито втратили зв'язок із лідерами руху, а 24 березня 2014 року організація "Громадський рух "Український вибір  За рідний Крим" повідомила про припинення діяльності територіальної ради руху у Криму.

Однак 2014 року на першотравневій демонстрації в Сімферополі йшла окрема колона "Українського вибору" з портретами Медведчука та гаслами "[Президент РФ Володимир] Путін – гарант миру і стабільності в багатонаціональному Криму".

Фото: hromdske.tv

19 лютого за рішенням РНБО запровадили санкції проти 19 юридичних осіб та вісьмох фізосіб, зокрема і Медведчука, а також його дружини Оксани Марченко. Обмеження вирішили застосувати до цих осіб на підставі розслідування СБУ за статтею про фінансування тероризму. Санкції ввели на три роки, вони стосуються всього майна, яке було під контролем Медведчука, повідомляли в Раді нацбезпеки. Того самого дня, 19 лютого, Зеленський ввів у дію рішення РНБО.

Медведчук із 12 червня 2002 до 21 січня 2005-го очолював Адміністрацію Президента Леоніда Кучми. Лідер "Українського вибору" заявляв, що не вважає Росію агресором, і зазначав, що визначення "Росія – країна-агресор" є "пропагандистським штампом, але ніяк не реальністю".

"Український вибір" створили 20 грудня 2011 року, 2016-го його перейменували на Всеукраїнський громадський рух "Український вибір – Право народу". Медведчук – ініціатор його створення і лідер.