Росія у вересні збільшила час затримання суден, що йдуть Керченською протокою – моніторинг BlackSeaNews

Росія почала нарощувати військові сили в Азовському і Чорному морях після анексії Криму
Фото: ЕРА

Росія у вересні збільшила час штучного затримання суден, що йдуть в українські порти в Маріуполі та Бердянську. Про це свідчить моніторинг інституту Чорноморських стратегічних досліджень і видання BlackSeaNews, який опубліковано 19 жовтня.

За вказаний період середній час затримання судів становив 22,4 години. 2020 року цей показник був на рівні 23,5 години, а у серпні цього року – 15,3 години.

За даними моніторингу, у вересні 2021 року середня тривалість затримання Росією перед Керченською протокою суден, що йдуть із Маріуполя і Бердянська з експортними вантажами, становила 39,7 години. Для порівняння, 2020 року цей показник був на рівні 29,6 години, а в серпні цього року – 30,7 години.

Із 22 жовтня 2018 року і до вересня 2021-го суден в Азовському морі під час руху не затримували, оскільки їх супроводжували українські катери Військово-морських сил.

Контекст:

Навесні 2014 року Росія окупувала Крим після незаконного референдуму. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після цього Росія почала нарощувати військові сили в Азовському і Чорному морях.

15 квітня цього року стало відомо, що Росія закриває на пів року частину акваторії Чорного моря для іноземних військових кораблів під приводом військових навчань. Українські дипломати підкреслили, що, згідно з Конвенцією ООН із морського права, "РФ не має перешкоджати або заважати транзитному проходженню міжнародною протокою до українських портів в Азовському морі".

Президент Росії Володимир Путін своїм указом від 1 липня наділив російських військових правом блокувати акваторії об'єктів, що перебувають під охороною Росгвардії, зокрема Керченську протоку.