Тенюх заявив, що під час анексії Криму до керівника Генштабу ЗСУ Ільїна щодня приїжджало керівництво ЧФ РФ

Тенюх (на фото) розповів про спілкування з Ільїним за допомогою засекреченого зв'язку
Фото: mil.gov.ua

Колишній в.о. міністра оборони України Ігор Тенюх назвав "так званим" гіпертонічний криз, з яким перебував у госпіталі у 2014 році екс-глава Генштабу Збройних сил України Юрій Ільїн.

Глава Генерального штабу Збройних сил України часів президентства Віктора Януковича Юрій Ільїн під час анексії Криму зустрічався з командувачами російського Чорноморського флоту. Про це колишній виконувач обов'язків міністра оборони України Ігор Тенюх повідомив сьогодні на засіданні Оболонського райсуду Києва, який розглядає справу про держзраду екс-президента України Віктора Януковича, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Він розповів, що по засекреченому каналу зв'язку спілкувався з Ільїним 27 березня.

Після цього адвокат Януковича Віталій Сердюк поставив свідкові Тенюху запитання, чи відомо йому, що в цей час Ільїн перебував у реанімації.

"Я знав реальну, справжню ситуацію. Правильно, так званий гіпертонічний криз, це – так званий. А вам відомо, що в цей госпіталь щодня приїжджали два командувачі Чорноморського флоту, до Ільїна? Чай пити?" – відповів адвокату екс-керівник Міноборони.

З 2012-го до 2014 року Ільїн був командувачем Військово-морських сил України. 19 лютого 2014 року Віктор Янукович призначив його начальником Генштабу. На цій посаді Ільїн пробув 10 днів – до 28 лютого.

За даними видання "Главком", після призначення Ільїн наказав українським військовослужбовцям зачистити Майдан, однак його підлеглі не виконали наказу.

У вересні 2014 року Генеральна прокуратура відкрила щодо Ільїна кримінальне провадження за статтею "дезертирство". За даними відомства, перебуваючи в розпорядженні міністра оборони України, адмірал наприкінці травня покинув місце служби.

У листопаді 2017 року Ільїн дав свідчення в Москві про "здавання" Тенюхом українського флоту Росії.

Тенюх виконував обов'язки міністра оборони України з 27 лютого до 25 березня 2014 року. Командував Військово-морськими силами України з 2006-го до 2010 року.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.