У Криму оштрафували активістку за відсутність російського паспорта

8 вересня активістку вже викликали в поліцію через проживання у Криму без російського паспорта
Фото: depositphotos.com

Окупаційна влада у Криму оштрафувала місцеву активістку Ірину Копилову за відсутність російського паспорта. Про це повідомила у Facebook правозахисна організація "Крымская солидарность".

Копилова була учасницею стихійних зборів кримських татар біля будівлі ФСБ 4 вересня. Їй призначили адміністративне покарання у вигляді штрафу в розмірі 3 тис. руб. (1096 грн) за "проживання без паспорта громадянина Російської Федерації".

"Крымская солидарность" зазначає, що 8 вересня її вже викликали у відділення поліції для складання адміністративного протоколу за проживання без паспорта. 11 вересня співробітники поліції двічі відвідували Копилову.

Це друга адміністративна справа проти Копилової за тиждень. 4 вересня на неї завели протокол за "невиконання правил поведінки в надзвичайній ситуації або в разі загрози її виникнення".

Окрім того, 10 вересня стосовно активістки було ініційовано міграційну перевірку про "недотримання іноземним громадянином режиму перебування на території Російської Федерації". Вона триватиме до 20 вересня.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

7 вересня омбудсменка Людмила Денісова розповіла, що окупанти у Криму незаконно утримують 125 громадян України.