В окупованому Криму відбулися обшуки, затримано двох кримських татар – "Кримська солідарність"

Після анексії Криму влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар
Фото: EPA

Затримані в окупованому Криму чоловіки є двоюрідними братами Нурі Прімова, який відбуває строк за сфабрикованим обвинуваченням в участі  у ісламскій організації  "Хізб ут-Тахрір", зазначив громадський рух "Кримська солідарність".

10 травня у селі Байдари Балаклавського району Севастополя відбулися обшуки у кримських татар  мусульман. Про це у Facebook повідомив громадський рух "Кримська солідарність".

"Затримані – це рідні брати Сейтосманови Ернес і Енвер. Обидва неодружені. Сім'ї немає. Вони також є двоюрідними братами Нурі Прімова, що відбуває строк за сфабрикованим обвинуваченням в участі у терористичній організації. Затримані є щирими мусульманами", – заявили активісти.

Окрім того, Ернес Сейтосманов також активно підтримував сім'ї севастопольських політв'язнів Руслана Зейтуллаєва, Нурі Прімова, Ферата Сайфуллаєва і Рустема Ваїтова.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

Кримських мусульман Руслана Зейтуллаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваїтова і Ферата Сайфуллаєва було заарештовано в окупованому Росією Севастополі  у січні 2015 року за підозрою у зв'язках із "Хізб ут-Тахрір".

7 вересня 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив заарештованим вирок. Зейтуллаєв дістав сім років колонії загального режиму. Прімов, Ваїтов і Сайфуллаєв – по п'ять років кожний.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною у 2003 році, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено.

У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.