В окупованому Криму затримали приблизно 20 учасників акції до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар

У Сімферополі окупанти затримали приблизно 20 кримських татар
Скріншот: Рудем Шабадин / Facebook

У Сімферополі російські силовики затримали кримських татар, зокрема неповнолітніх, за участь у не санкціонованому окупаційною владою мітингу.

Увечері 17 травня у Сімферополі пройшли масові затримання учасників традиційної акції "Запали вогник у своєму серці" до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, пише видання "15 минут".

За даними видання, приблизно 20 кримських татар було доправлено в районні відділення "поліції" за участь у мітингу, не санкціонованому окупаційною владою. У них узяли пояснення і зняли відбитки пальців. Серед затриманих були неповнолітні.

За словами очевидця, начальник райвідділу внутрішніх справ намагався "інкримінувати непокору" учасникам акції.

"Усе почалося з того, що якийсь чоловік у цивільному почав знімати всіх на камеру. Його почали питати, навіщо він це робить. Він став провокувати людей, говорити, що ми перекрили дорогу. Усі кричали. А потім почалися затримання", – розповів співрозмовник видання.

Журналіст Антон Наумлюк повідомив у Facebook, що з Київського РВВС майже всіх затриманих на акції відпустили, а в центральному відділенні "поліції" перебуває один кримський татарин, якого залишили там до ранку за "непокору співробітнику поліції".

11 травня 1944 року Йосип Сталін підписав постанову про виселення всіх кримських татар із території Криму. Обґрунтування депортації було підготовлено в окремій доповідній записці Лаврентія Берії. Примусове виселення, обмеження засобів до існування привело до загибелі приблизно половини відселених. Загалом було депортовано понад 180 тис. осіб

У листопаді 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом.

У травні 2016 року український парламент закликав підтримати ініціативу ООН, Європейський парламент, ПАРЄ, ОБСЄ і світових лідерів.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.