"Все одно Росія". Мати Сенцова відповіла на запитання, як би вона проголосувала на референдумі щодо Криму

Людмила Сенцова живе у Криму
Скріншот: tvrain.ru

У 2014 році через хворобу мати українського режисера Олега Сенцова Людмила проголосувати на "референдумі" не змогла.

Людмила Сенцова, мати засудженого у РФ українського режисера Олега Сенцова, повідомила в інтерв'ю телеканалу "Дождь", що у 2014 році не ходила на "референдум" про належність Криму.

"Я тоді ще хворіла, не могла", – сказала вона.

Маму Сенцова запитали, як би вона проголосувала, якби пішла на референдум зараз, "за" чи "проти".

"Ну так, напевно. Так, усе одно Росія", – заявила вона.

Телеканал поінформував, що мати Сенцова живе у Криму, в селищі між Сімферополем і Севастополем.

Росія після незаконного референдуму 16 березня 2014 року анексувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

25 серпня 2015 року Сенцова засудили у Росії до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, замаху на придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту.

У лютому–березні 2016 року його етапували із СІЗО Ростова-на-Дону до виправної колонії суворого режиму в Якутську. У вересні 2017-го його перевели в Іркутськ, потім – у Челябінськ. У колонію в Лабитнангі Олега Сенцова перевели у жовтні того самого року.

12 лютого 2018 року президент України Петро Порошенко заявив про готовність обміняти затриманих в Україні російських військових на Сенцова, журналіста Романа Сущенка та інших українських заручників, утримуваних у Росії.

16 березня сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що в колонії на Ямалі у її брата погіршується стан здоров'я. "Надійшов лист від Олега. Передає всім привіт і запевняє, що у нього все нормально. Хоча водночас пише, що у нього кришаться зуби і випадає волосся. Зазначає, що там здоров'я втрачається повільно, але безповоротно", – написала Каплан.

20 березня військовий експерт Юрій Колесніков припустив, що Сенцова могли отруїти.

Каплан назвала цю інформацію "параноїдальною нісенітницею".