Затриманим у Криму активістам обрали запобіжний захід

Обрання запобіжного заходу відбулося в закритому режимі, на нього не допустили ЗМІ
Фото: crimean-solidarity.org
Шістьох затриманих 17 лютого в окупованому Росією Криму кримських татар заарештували на два місяці.

У Севастополі та Сімферополі 17 лютого відбулися судові засідання щодо затриманих після обшуків кримських татар. Про це повідомив громадський рух "Кримська солідарність".

"Справи Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова та Олега Федорова розглядали в "Київському районному суді" Сімферополя, а Яшара Шихаметова – у "Ленінському районному суді" Севастополя. Усім призначили запобіжний захід – два місяці в СІЗО", – зазначили в повідомленні.

За інформацією "Кримської солідарності", Ялкабову стало зле, для нього викликали швидку допомогу.

Адвокат Шихаметова Олексій Ладін висловив обурення щодо того, що процес відбувався в закритому режимі, на нього не допустили ЗМІ.

За словами Ладіна, у Шихаметова хронічна гіпертонія, він постійно вживає ліки від тиску. Обшук і затримання спричинили стрес, який посилив перебіг хвороби.

Заарештованим інкримінують ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

Уранці 17 лютого о 4.00 в окупованому Росією Криму в будинках кримських татар співробітники ФСБ провели обшуки. Вони відбулися, серед іншого, у містах Бахчисарай, Севастополь і Білогірськ. Прокуратура Криму відкрила провадження за фактом обшуків у будинках кримських татар.

Обшуки російських силовиків у кримських татар є черговим воєнним злочином Росії. Про це заявили у представництві президента України в Автономній Республіці Крим.

Росія окупувала Крим навесні 2014 року після незаконного референдуму. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники із Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу в перелік заборонених організацій.

Європейський суд із прав людини 14 січня більшістю голосів прийняв до розгляду скарги України проти Росії щодо низки порушень прав людини у Криму.

За інформацією Кримської правозахисної групи станом на кінець 2020 року, 109 кримчан перебували у в'язницях за політично або релігійно мотивованим вироками.