Go-A відповіла зоозахисникам щодо використання рідкісного птаха у кліпі для Євробачення

У гурті підкреслюють, що жодної шкоди й насильства птахові під час знімання не завдали
Скріншот: Eurovision Song Contest / YouTube
За задумом режисера, червонокнижного птаха для кліпу вибрали через його символізм. У гурті підкреслили, що цей конкретний птах не пристосований до життя в диких умовах, а його знімання тривало всього кілька хвилин.

Український гурт Go-A, який звинуватили в експлуатації червонокнижного птаха для знімання у кліпі, що представив Україну на Євробаченні 2021, відповів зоозахисникам. Про це повідомляє Суспільне.

У гурті розповіли, що птаха сімейства яструбиних, канюка степового (курганника), обрали не випадково – за задумом режисера, поява у відео птаха, занесеного до Червоної книги України, приверне увагу до виду, що вимирає, і відродження природи в Чорнобильській зоні відчуження.

У повідомленні наголошують, що цей конкретний птах не пристосований до життя в диких умовах, оскільки в ранньому дитинстві дістав травму й усе життя провів у звіринці. Таке звільнення може призвести до його загибелі. Крім того, знімання з його участю тривало всього хвилину – його використовували тільки для сцени, де птах сидить на руці в солістки. Інші відео з птахами, використані у кліпі, купили на стоках.

"Знімання проводилося неподалік місця його проживання, щоб у птаха не було стресу, хоч для кліпу локація не була зручною. Тобто пріоритетом знімальної команди було не завдати шкоди птахові", – підкреслили в гурті. На зніманнях також були присутні фахівці-орнітологи.

"Птах спокійно сидів у мене на руці. Потім ми подивилися одне одному в очі, і птах розправив крила. Це був дуже хвилюючий момент. Ми зняли його дуже швидко, і весь час поруч стояли люди, які стежили, щоб усе було добре", – прокоментувала сцену з курганником солістка гурту Go-A Катерина Павленко.

У заяві підкреслюють, що жодної шкоди й насильницьких дій під час знімання птахові не завдали.

"Суспільний мовник засуджує жорстоке поводження як з домашніми тваринами, так і з тваринами дикої природи. Сцена із птахом у відео створена для привернення уваги до проблеми збереження флори й фауни з Червоної книги України", – додали в Суспільному.

Зоозахисники організації UAnimals засудили Go-A за кліп для Євробачення за участю рідкісного птаха. Орнітологи зазначили, що це вид, який зникає, його залишилося тільки 200 пар.

У 2021 році конкурс проведуть на арені Ahoy у Роттердамі (Нідерланди) 18-го, 20-го та 22 травня – через пандемію коронавірусу захід відбудеться в новому форматі.

Участь у конкурсі візьмуть представники 40 країн – 5 березня стало відомо, що Вірменія не скеровуватиме свого представника на конкурс.

Україну представляють переможці торішнього нацвідбору з піснею "Шум", яку обрало журі нацвідбору, прослухавши три композиції колективу. Презентація треку "Шум" відбулася в січні 2021 року.

9 березня музиканти презентували остаточну версію пісні й новий відеокліп.