Зоозахисники засудили кліп України для "Євробачення" через експлуатацію рідкісного птаха

Зоозахисники стверджують, що птах, який прилітає на руку солістки гурту Go-A у кліпі на пісню "Шум", рідкісного виду канюк степовий
Скріншот: Eurovision Song Contest / YouTube
Експерти вважають неприпустимим залучати для зйомок пташку з Червоної книги України, стверджують у громадській організації UAnimals.

Орнітологи засудили кліп на пісню "Шум", із якою цього року гурт Go-A братиме участь у "Євробаченні", через використання в ньому рідкісного птаха, заявляють у громадській волонтерській організації UAnimals.

В організації заявляють, що кілька незалежних орнітологів після перегляду кліпу підтвердили, що в ньому бере участь рідкісний птах виду канюк степовий, який в Україні під загрозою зникнення. На сьогодні в Україні налічують приблизно 200 пар цього виду. "Це дуже хиткий баланс, тому цих птахів треба берегти, а не експлуатувати заради розваг", – заявили в UAnimals.

Для володіння таким птахом потрібно мати відповідні документи. Згідно із законом, використовувати його можна тільки для вивчення, розмноження, розселення і розведення у спеціальних умовах. Для цього необхідний дозвіл центральної влади. На практиці таких дозволів в Україні не видають, зауважили зоозахисники.

"UAnimals вболіває за перемоги України на міжнародній арені, але експлуатація тварин є жорстокістю та пережитком минулого, і нам соромно, що саме в цьому контексті нашу країну будуть бачити у світі", – заявили в організації.

У 2021 році конкурс буде проведено на арені Ahoy у Роттердамі (Нідерланди) 18-го, 20-го і 22 травня – через пандемію коронавірусу захід відбудеться в новому форматі.

Участь у конкурсі візьмуть представники 40 країн – 5 березня стало відомо, що Вірменія не відправлятиме свого представника на конкурс.

Україну представляють переможці тогорічного нацвідбору з піснею "Шум", яку обрало журі нацвідбору, прослухавши три композиції колективу. Презентація треку "Шум" відбулася в січні 2021 року.

9 березня музиканти презентували остаточну версію пісні та новий відеокліп.