Міжнародну Букерівську премію вперше здобув болгарський письменник

Роман Господинова став першим твором, опублікованим болгарською мовою, який здобув премію
Фото: EPA

Міжнародну Букерівську премію 2023 року здобули болгарський письменник Георгі Господинов та перекладачка Анджела Родель за книжку "Часосховище" (Time Shelter). Про це йдеться на вебсайті премії.

Роман "Часосховище" став першим романом, опублікованим болгарською мовою, який здобув премію. За сюжетом у книжці "клініка минулого" пропонує багатонадійне лікування для пацієнтів із хворобою Альцгеймера: кожен поверх відтворює десятиліття в найдрібніших деталях, переносячи пацієнтів у минуле.

"Неназваному оповідачеві доручено зібрати уламки минулого, від меблів 1960-х років і ґудзиків від сорочок 1940-х до ароматів і навіть денного світла. Зважаючи на те, що палати стають дедалі переконливішими, чимраз більше здорових людей шукає прихистку в клініці "Часосховище", сподіваючись уникнути жахів сучасного життя – розвиток подій, що приводить до несподіваної загадки, коли минуле починає вторгатися в сьогодення", – ідеться в описі книжки.

Автор роману Господинов є найбільш перекладеним і міжнародно нагородженим сучасним болгарським письменником. Його твори перекладено 25 мовами. Він пише романи, зокрема графічні, есе, вірші, сценарії.

Голова журі премії Лейла Слімані розповіла, що цей роман спонукає до роздумів і зачіпає.

"Це неперевершений роман, повний іронії та меланхолії. Це глибока робота, яка стосується дуже сучасного питання: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають. Господинову чудово вдається мати справу як з індивідуальними, так і з колективними долями, і саме цей складний баланс між потаємним й універсальним переконав і зачепив нас", – сказала Слімані.

Український перекладач Остап Сливинський 23 травня заявив, що незабаром роман Господинова вийде українською мовою.

Контекст:

Букерівська премія – одна з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури. Переможець отримує £50 тис. (приблизно $68 тис.). Уперше вручення нагороди відбулося 1969 року.

З 2005 року Міжнародною Букерівською премією нагороджують твір іноземного автора, перекладений і виданий англійською мовою у Великобританії чи Ірландії. Її вважають доповненням до основної Букерівської премії для заохочення авторів із країн, які не належать до Британської Співдружності.

2023 року в лонглисті Міжнародної Букерівської премії опинилася книжка українського письменника і президента Українського ПЕН Андрія Куркова "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". У шортлист українець не потрапив.