Центр "Бабин Яр" відновить імена понад третини жертв, загиблих в урочищі під Києвом

Дві бази даних жертв Голокосту – українську та ізраїльську – об'єднають в одну
Фото надав Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"

Меморіальний центр "Бабин Яр" та ізраїльський національний меморіал Катастрофи (Голокосту) і Героїзму Яд Вашем обміняються базами даних. Українську та ізраїльську бази об'єднають в одну.

Ізраїльський національний меморіал Катастрофи (Голокосту) і Героїзму Яд Вашем передав Меморіальному центру Голокосту "Бабин Яр" базу із 35 800 імен жертв Бабиного Яру. Про це йдеться у пресрелізі, який має в розпорядженні видання "ГОРДОН".

Використовуючи ці дані, дослідники Меморіального центру Голокосту до кінця року складуть найповніший на сьогодні список жертв Бабиного Яру й у такий спосіб відновлять пам'ять про більше ніж третину загиблих в урочищі під час нацистської окупації.

Центр "Бабин Яр" надіслав у Яд Вашем уточнену і доповнену базу з 19 тис. імен жертв Бабиного Яру, яку дослідники проєкту "Імена" склали за 10 місяців роботи.

За цей час об'єднали всі відомі мартирологи, проаналізували архівні матеріали, забрали дублікати, виправили помилки, уточнили дані щодо 3,5 тис. осіб. Також знайшли понад 900 нових імен жертв Бабиного Яру, які не були відомі раніше, указано в повідомленні.

"За роки окупації в Бабиному Яру загинуло від 50 до 100 тис. осіб. Про багатьох загиблих у Бабиному Яру вже протягом 79 років невідомо нічого, оскільки імен жертв нацисти не фіксували. Тисячі імен було забуто на довгі десятиліття і у зв'язку з подальшою радянською політикою затирання пам'яті про жертв тих страшних подій. Крок за кроком, проводячи системну дослідницьку роботу, ми відновлюємо пам'ять про всіх загиблих", – розповіла керівниця проєкту "Імена" Меморіального центру "Бабин Яр" Анна Фурман.

За її словами, дві бази даних – українську та ізраїльську – об'єднають в одну.

"Це дасть можливість деталізувати родинні зв'язки, оскільки в базі Яд Вашем поряд з іменами вказані батьки, діти, родичі, яких немає в нашій базі. Вони не фігурували у книгах пам'яті та архівних списках, які ми знаходили під час дослідницької роботи", – зазначила Фурман.

На об'єднання баз, за її словами, може піти кілька місяців.

Під час Другої світової війни гітлерівські війська використовували урочище Бабин Яр у північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів мирного населення, більшу частину якого становили євреї. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення зобов'язали з'явитися до Бабиного Яру, де до 30 вересня розстріляли понад 33 тис. осіб. За різними оцінками, там було вбито від 70 до 200 тис. людей.