У Національному музеї історії України покажуть виставку "Скіфське золото"

В музеї покажуть частину української колекції скіфських старожитностей, інші експонати зберігають в Амстердамі, і за них Україна судиться із РФ
Фото: Олександр Ткаченко / Facebook
Національний музей історії України презентує на виставці "Скіфське золото" унікальні пам'ятки скіфської епохи із зібрання Музею історичних коштовностей України. Про це повідомили у пресслужбі музею.

Відкриття виставки відбулося 17 серпня, для загального огляду експозиція доступна з 18 серпня до 20 вересня. Її проводять у межах заходів, приурочених до 30-ї річниці незалежності України.

У музеї можна буде побачити колекцію скіфських старожитностей світового значення, яка неодноразово представляла Україну на міжнародних виставках.

"Це, зокрема, таємничий ритуальний предмет із зображеннями батальних сцен із кургану Передерієва Могила (Донецька область), оббивка горита (сагайдака) із зображенням сцен із життя Ахілла з Мелітопольського кургану (Запорізька область), вишуканий комплект жіночих прикрас із Трибратніх курганів (Крим), меч у піхвах, декорованих зображеннями звірів, ажурна пластина зі сценою полювання, посуд для вина у формі рогу із запорізьких курганів", – ідеться в повідомленні.

У музеї до 31 жовтня проводять іще одну виставку, присвячену скіфам, – "Пектораль. Знахідка століття". Пресслужба музею зазначила, що історія скіфів, які жили у степах від Дону до Дунаю із середини VII до початку III ст. до нашої ери, – "одна з найяскравіших сторінок стародавньої історії українських земель", а в декорі золотого начиння і прикрас скіфів відображені їхні уявлення про довкілля, таємниці життя та смерті, знання і вміння.

"Навіть складно уявити, що ці предмети, виготовлені 2500 років тому, є частиною величної історії України. Знайти їх було вкрай непросто: розкопки велися в курганах по всій країні. Тому експонати на виставці і з Миколаївської області, і з Донецької, і з Криму", – написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

Він нагадав, що частину унікальних виробів із кримських музеїв досі зберігають в Амстердамі, де їх експонували під час анексії Криму, і Україна продовжує судитися за вкрадені цінності з "юридично неіснуючими кримськими музеями, за якими стоїть РФ".

Контекст:

На початку 2014 року в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі проводили виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря". Експонати для неї надали київський і кримський музеї.

Після анексії Криму 2014 року свої права на експонати колекції скіфського золота заявили і Київ, і підконтрольна Москві "влада" Криму.

У вересні 2014 року в Україну повернулося 19 експонатів виставки – та частина колекції, яку до експозиції зберігали в Музеї історичних коштовностей у Києві, решта 565 предметів залишилися в Нідерландах. Їх амстердамський музей вирішив не передавати Україні до рішення суду або угоди між сторонами.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото та зобов'язав українську сторону виплатити Музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів €111 тис.

Представники кримських музеїв заявили, що "розчаровані й шоковані" результатом справи, і оскаржили рішення. Апеляційний суд Амстердама має ухвалити рішення 14 вересня 2021 року.