"Я не хочу вступати в політичні баталії, мені є чим займатися". Кличко розповів, як працюють пункти обігріву в Києві

Кличко: Ми готові оперативно розгорнути ще 100 пунктів обігріву
Фото: Віталій Кличко / Facebook
Мер Києва Віталій Кличко заявив 27 листопада у Telegram про політизацію роботи пунктів обігріву у столиці України.

"Щодо теми, якій надали вже політичне забарвлення,  пункти обігріву. Я вже говорив, але повторю: у Києві облаштовано та працює понад 430 пунктів обігріву. Ми готуємо на випадок надзвичайної ситуації оперативно розгорнути ще понад 100 пунктів", – написав мер.

Він зазначив, що для таких пунктів столиця надала понад 400 генераторів, ще 100 – волонтери та благодійні організації, "також незабаром місто отримає 12 пересувних модульних котелень, які замовили спеціально під пункти обігріву".

"Я не хочу, особливо в нинішній ситуації, вступати в політичні баталії. Це безглуздо. Мені є чим займатися. Та зазначу, що маніпулювати не треба. Оскільки дивно виглядає: коли вчора я їздив перевіряв роботу пунктів, зустрічаю народних депутатів від партії влади. І вони у приватній розмові мені говорять, що всі пункти, де вони побували, відкриті й працюють. А потім постять якісь незрозумілі фото", – пояснив Кличко.

Він вважає, що це "виглядає, м'яко кажучи, негарно як для українців, так і для наших іноземних партнерів".

"Сьогодні, коли всі повинні працювати спільно, починаються якісь політичні танці. Ми робимо в Києві все, що можемо, для життєзабезпечення столиці, для комфорту її мешканців. У складних умовах. І щоб не відбувалося, продовжимо це робити", – заявив Кличко.

У разі надзвичайної ситуації адреси пунктів обігріву можна знайти на мапі, розміщеній на офіційному сайті міської влади.

Контекст:

У вечірньому зверненні 25 листопада президент України Володимир Зеленський заявив про "профанацію" з київськими "пунктами незламності", яку, за словами глави держави, "ніхто і нікому не пробачить, як і брехню у звітах різного рівня". "Багато скарг у Києві. Фактично нормально забезпечено лише пункти, розгорнуті на базі ДСНС і на столичному вокзалі, а над іншими пунктами ще, м'яко кажучи, потрібно працювати", – сказав президент.

Про розгортання в Україні нового проєкту підтримки людей – "пунктів незламності" – Зеленський оголосив 22 листопада. За його словами, у пунктах "безплатно та цілодобово" можна одержати всі базові послуги: електрику, мобільний зв'язок та інтернет, тепло, воду, аптечку.

Зеленський розповів, що пункти працюватимуть при всіх обласних і районних адміністраціях, при школах, будівлях Держслужби з надзвичайних ситуацій. Також розпочав роботу сайт, на якому розміщено мапу таких пунктів в Україні, її постійно оновлюють, проінформував Зеленський.

24 листопада президент зазначив, що у більшості регіонів України розгорнули 4362 "пункти незламності".

Унаслідок ракетних обстрілів Росії 23 листопада в низці регіонів зафіксували влучання в об'єкти критичної інфраструктури. По всій Україні почали вводити аварійні вимкнення електроенергії, фіксували проблеми з водо- й теплопостачанням. Пізніше ситуація покращилася.