"Садибу Зеленських" відновлять власники. Кличко повідомив про підписаний меморандум

Віталій Кличко: Власники будівлі, згідно з документом, зобов'язуються відновити її в тому вигляді, який вона мала
Фото: Віталій Кличко / Telegram

Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками "Садиби Зеленських" із зобов'язаннями відновити будівлю в тому вигляді, який вона мала. Попри це, київська міська влада не відмовляється від наміру позиватися до власників і забудовника, котрі незаконно знесли садибу, щоб мати законні важелі впливу на виконання підписаного меморандуму й обіцянок власників будівлі. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у своєму Telegram.

"Сьогодні департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками будівлі "Садиби Зеленських", що була несанкціоновано зруйнована 19 липня. Власники будівлі, згідно з документом, зобов'язуються відновити її в тому вигляді, який вона мала. Співпрацювати з міською владою і громадськістю щодо створення проєкту відновлення, оформлення всіх необхідних за законом дозволів і документів, відкритості всього процесу відновлення садиби", – написав Кличко.

Мер Києва наголосив, що не відмовляється від анонсованого вчора позову в суд щодо незаконного руйнування будівлі "Садиби Зеленських".

"Але, як я вчора заявив, місто позиватиметься в суді до забудовника, який незаконно зніс "Садибу Зеленських", і до власників будівлі. З вимогою заново відбудувати садибу. Щоб у міської влади були законні важелі впливу на виконання підписаного меморандуму й обіцянок власників будинку", – зазначив він.

Також міська влада наполягає, щоб правоохоронці з'ясували й оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, котрі стоять за процесом знищення садиби, і притягнули їх до відповідальності, підсумував Кличко.

 

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. У період із 1911-го до 1915 року тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року активісти повідомили, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної чи архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

У КМДА й Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності. 

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв уточнив, що будівля не має юридичного статусу пам'ятки, але вона розташована в історичному ареалі міста і її визнано значною історичною будівлею, що "мало б захистити її від знесення".