"Забудовник відновить "Садибу Зеленських" власним коштом". Співголова фракції "УДАР Віталія Кличка" в Київраді заявив, що забудовника змусили виправити скоєне

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку звели 1890 року, це одна з найстаріших будівель на вулиці Олександра Кониського
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Київ змусив забудовника відновити "Садибу Зеленських", яку він пошкодив, його представник зробив відповідну заяву на камеру. Про це повідомив співголова фракції "УДАР Віталія Кличка" в Київраді Дмитро Білоцерковець у своєму Facebook і виклав відео. 

"Місто змусило забудовника відновити "Садибу Зеленських", яку він пошкодив. Представник забудовника зробив відповідну заяву на камеру. Щойно після палкої дискусії під час засідання консультативної ради департаменту культурної спадщини представник власника "Садиби Зеленських" завірив громаду і владу міста, що власним коштом відновить будівлю", – зазначив Білоцерковець.

Щоб ці слова не залишилися словами, фракція УДАР ініціювала підписання відповідного меморандуму між власником, департаментом культурної спадщини й представниками громади, написав він. Саме під контролем громади власник має повернути садибу до стану, у якому вона була до цього, додав політик.

"Нарешті включилися і правоохоронці: працівники поліції проводять обшуки у власників будинку й у будівельній компанії, яка вирішила, що знести будівлю, якій мали надати статус пам'ятки культурної спадщини, – це ок. Не ок. Будуть відповідати", – наголосив депутат Київради.

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель на вулиці Олександра Кониського в Києві. У період із 1911-го до 1915 року тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року активісти повідомили, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної чи архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року мер столиці Віталій Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

У КМДА й Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності. 

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв уточнив, що будівля не має юридичного статусу пам'ятки, але вона розташована в історичному ареалі міста і її визнано значною історичною будівлею, що "мало б зхистити її від знесення".

Адміністрація Києва подасть до суду на забудовника, який несанкціоновано зніс "Садибу Зеленських", а також на власників будівлі. Окрім того, місто висуне вимогу відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала, повідомив Кличко.

22 липня поліція Києва повідомила про слідчі дії у кримінальному провадженні за фактом незаконного знесення "Садиби Зеленських" в українській столиці. Обшуки провели у власників будинку й у будівельній компанії, яка провела демонтаж будинку на вулиці Олександра Кониського, 22.